HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Инж. Р. Иванова: “ВиК” – Благоевград не е отказвало експлоатацията на водоснабдителните системи в селата Логодаж, Дренксово и Клисура

„Водоснабдяване и канализация“ ЕООД, гр. Благоевград до момента не е отказало да приеме за експлоатация публичните активи, собственост на Община Благоевград, представляващи водоснабдителни системи на с. Логодаж, с. Дренково и с. Клисура, съобщи директорът на дружеството инж. Росица Димитрова по повод дебати на днешната сесия на ОбС – Благоевград. На заседанието на местния парламент се реши на извънредното заседание на Асоциацията по ВиК да се изиска благоевградското дружество да поеме стопанисването.

Ето какво каза още инж. Димитрова:
Със заповед на Председателя на Асоциация по ВиК – Благоевград, беше назначена комисия, със задача – предоставяне на публични активи, собственост на Община Благоевград, представляващи водоснабдителни системи на с. Логодаж, с. Дренково и с. Клисура, за експлоатация от „Водоснабдяване и канализация” ЕООД – Благоевград.
По време на работата на комисията на дружеството беше предоставена наличната документация за публичните активи, предмет на предаване и беше извършен оглед за състоянието на публичните активи. Установи се, че за водоизточниците на трите населените места няма издадени разрешения за водоползване по реда на Закона за водите, също така няма издадени заповеди за утвърждаване на санитарно-охранителни зони.
Дружеството изпрати писмено възражение до АВиК Благоевград срещу предаване на водоснабдителни системи без налични разрешения за водоползване за водоизточниците.
Дружеството смята, че няма пречка публичните ВиК активи за трите населени места да бъдат предоставени за експлоатация от ВиК оператора, ако се намери разрешение на проблема с липсата на разрешителни за водоползване. Смятаме, че този проблем е изключително сериозен, тъй като освен необходимостта от допълнителни непланирани разходи за подготовка на необходимата документация и провеждане на процедура, самия процес изисква дълъг период от време. До получаване на съответните разрешителни за водоползване, дружеството ще понесе всички негативи, произтичащи от работа в нарушение на Закона за водите и ще бъде застрашено от санкциониране, поради изпълнение на дейността си за предоставяне на услугата „доставяне на питейна вода“ в нарушение на законовите изисквания и разпоредби.
Проблемите ще се задълбочават, ако не се осъществи консолидация на ВиК оператора на територията на област Благоевград в най-кратък срок. Процесът по консолидация е в правомощията на Областния управител, в качеството му на Председател на Асоциация по ВиК – Благоевград. „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – Благоевград търпи сериозни щети от липсата на консолидация, лишаваща ни от възможност за европейско финансиране и предоставяне на качествена услуга. Липсата на средства е основна пречка за осъществяване на процеса по обновяване и реконструкция на изключително амортизираните ВиК активи.

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *