Refan-728×90-July-2019

Инициативен комитет с последен опит да спаси Скаптопара: Ако Б. Борисов не помогне, следва прокуратурата

7-членен инициативен комитет, председателстван от банковия служител Лазар Андреев, и с членове археолога Красимира Лука и колегата й Десподов, бившия директор на Историческия музей в Благоевград Румен Василев, туроператора Здравка Чимева, Кирил Атанасов и Иван Петров, подема финалната битка за запазване на археологическите разкопки край с. Покровник.

С уговорката, че в никакъв случай не искат да пречат на строителството на АМ „Струма”, инициаторите са подготвили писмо до премиера Бойко Борисов, министерствата на културата и регионалното развитие, община Благоевград и местния Общински съвет с молба да се организира среща между тях и институциите, на която да се вземе разумно решение така, че и строителството на магистралата да не се забави, и разкопките да бъдат запазени максимално. Писмото ще е придружено с подписка, в която вече са се разписали повече от 1500 души.

Инициативният комитет се легитимира пред обществеността близо месец след като 50-членна експертна комисия в София взе решение трасето на магистрала „Струма” да не бъде променяно и да мине точно по средата на разкопките, а извън нея да се изнесат 3-те най-ценни обекта, разкрити от археолозите – римската вила от ІV век, която е втората по големина в България, черквата и гробницата-мавзолей. Според членовете на Инициативния комитет до момента никой в държавата обаче не е посочил как ще стане преместването, кой ще го извърши, къде ще бъдат преместени сградите и дали самият процес на това преместване няма да излезе на държавата по-скъпо, отколкото да се промени трасето на автомагистралата в този участък и тя да заобиколи разкопките.

Според Р. Василев категорично става въпрос за част от древния град Скаптопара – теза, обявена за пръв път от ръководителя на обекта доц. Здравко Димитров, който впоследствие изненадващо се отказа от нея и дори покани негови колеги специалисти да оборят първоначалната му версия. Древният град не бил струпан компактно на едно място, а е бил на няколко части и понеже не е възникнал като Феникс от пепелта си, отдолу има друг културен пласт, дело на траките, които са дали културата на цяла Европа, обяви историкът.

Той бе категоричен, че археолозите на обекта са работили крайно невнимателно – в изкопаната от обекта пръст има огромно количество начупена керамика, извадените артефакти са разпилени в Благоевград и двора на училището в Покровник, но най-страшното е, че до момента не е направена никаква временна консервация на обекта и предстоящото влошаване на времето ще го ликвидира.

Според благоевградчани, които понякога още ходят на разкопките, на места вече са започнали да избуяват бурени, охрана няма, а кравите на покровничани спокойно пасат в района.

Запазването на обекта, според Здравка Чимева, ще доведе до неподозиран разцвет на района, защото по статистика през Е-79 годишно преминават повече от 5 млн. души. Лесен достъп от автомагистралата, паркинг, посетителски център, търговски обекти за сувенири, заведения за хранене и няколко занаятчийски работилници с възможност производителите от съседните села да реализират продукцията си ще доведат тук хиляди туристи и ще разкрие десетки работни места, убедена е Чимева.

Според членовете на Инициативния комитет, ако до месец исканата от тях среща за намиране на оптималния вариант за запазването на Скаптопара не се реализира, те ще внесат казуса в прокуратурата. Според тях основните нарушения, допуснати от държавните институции, са 3 – нарушени били 2 европейски конвенции за опазване и съхранение на археологически обекти, освен това, според българските закони, никъде нямало посочена опция комисия, каквато бе свикана в Министерството на културата в София, да има право да решава съдбата на паметник на културата, с какъвто статут от 1973 г. е Скаптопара, категорични са от Инициативния комитет.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *