ИНОВАТИВНО! Разпитаха онлайн в лондонското метро свидетел – очевидец по наказателно дело в Благоевград

Първият дистанционен международен разпит на свидетел – очевидец по наказателно дело, чрез платформата на Месинджър и Фейсбук се проведе в Районен съд – Благоевград (на снимката ).

„Свидетелят не можеше да дойде за разпит в България от Великобритания месеци наред заради карантините и Covid-19, поради което в последното заседание е включен за разпит направо от лондонското метро, докато пътуваше за работата си по време на обедната си почивка – единственото му свободно време през деня”, обясни съдия Екатерина Николова, която гледа делото. „Така към арсенала от технически опции на съда ни за дистанционни разпити на свидетели и експерти по делата чрез платформите на Skype и Zoom се прибави и платформата на Messenger и Facebook”, добави съдийката.

Както „Струма“ вече писа, миналата седмица пак съдия Николова проведе дистанционен разпит на трима софийски лекари по скайп, които са вещи лица по дело за ПТП, по което подсъдим е шофьор, който през лятото на 2018 г. блъснал с джипа си 29-годишна жена, която пресичала пешеходна пътека на бул. „Димитър Солунски” в района на гарата. 

„ Бързо, лесно и далеч по-евтино за бюджета на съда, защото спестихме пътни разходи и хонорар за явяване в зала“,  коментира съдия Екатерина Николова дистанционния разпит като инструмент за прилагането на електронно правосъдие. Припомняме, че преди една година съдийката проведе  първата в региона видеоконференция за разпит на двама свидетели, италиански граждани – служител в митницата на Анкона и представител на финансова полиция, по дело срещу благоевградски тираджия, която бе организирана по линия на международното сътрудничество. Онлайн разпитът с участие на преводач бе реализиран логистично с техника на Апелативен съд – София и със съдействието на Комисията по IТ технологии при ВСС . Впоследствие иновативните способи за прилагане на електронно правосъдие бяха използвани и по други дела – като дистанционен разпит на българин като свидетел от съд в Англия или пък дело за изменение на  мярка по време на извънредното положение, в което обвиняемият участва от следствения арест, вместо в съдебна зала.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *