Инспекторатът проверява благоевградската митница

Инспекторатът в Агенция „Митници“ започна проверка след кражбата в благоевградската митница. Инспекторите ще установяват дали веществените доказателства в склада са съхранявани в съответствие с вътрешните разпоредби.

„Ценностите са съхранявани в каси в специализиран склад, който е допълнително подсигурен, наред със СОТ охраната и физическата денонощна охрана на сградата. Към момента се извършва оценка на щетите на сградата от застраховател. Въпреки щетите функционирането на митница Благоевград и работата с клиенти протичаше нормално още в понеделник”,  заяви пресаташето на Агенция „Митници” Вяра Генова в отговор на въпроси на в. „Струма“.

Припомняме, че при нощния обир в събота крадците   отмъкнаха валута за над 230 000 лв. и около 20 кг сребърни бижута, след като срязаха с ъглошлайф 3 метални каси под носа на охраната. След обира, продължил 2 часа, тримата апаши пуснали водата от чешмите и наводнили сградата, за да заличат следите си. При изтеглянето си от митницата чувалите с плячката се скъсали и по целия двор се разсипали сребърни бижута, по-голямата част от които се оказаха дрънкулки от легирана стомана.

Според разследващи крадците са търсили злато, за което имали вътрешна информация, че се съхранява в склада. Златото, което било на значителна стойност, обаче било преместено в друга митница. Последната инвентаризация на веществените доказателства, иззети по административнонаказателни преписки, била през месец декември 2019 г. Сред конфискуваните пари и бижута има чак от 1994 г., което обяснява наличието на гръцки драхми и германски марки, които отдавна са заменени от еврото като парична единица. Каква е причината да не бъдат унищожени, след като повечето от делата са приключили и дори има с изтекла давност,  е въпрос, на който ще търсят отговора и служителите на Инспектората към Агенция „Митници“.

Междувременно благоевградските полицаи продължават издирването на тримата крадци. От фирма „Скорпио“, която охранява митница Благоевград, също провеждат вътрешно разследване на действията на двамата си служители, които в нощта на обира са получили 4 пъти сигнал от сотаджиите за засечено чуждо присъствие, но реакцията им била, че няма нищо притеснително. Поведението на нощната охрана също е част от разследването.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *