HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Инспектори на НАП атакуваха Пиринско, затвориха обекти

30 проверки бяха извършени от служители на НАП само за една нощ в търговски обекти в Банско и няма констатирано нито едно нарушение. Акцията протече с явни проверки и проверки чрез таен клиент, като първите бяха извършени в присъствието на медии.

На явна проверка бе подложено заведение на ул. „Найден Геров“, което бе инспектирано за съответствието на касовата наличност и тази на фискалното устройство. Събрани бяха оборотите от всички сервитьори и заедно с наличността в касата бе извършено засичане, но не бе констатирано нарушение. Действията продължиха с проверка на документите по фискалните устройства, касовите книги, както и документи, свързани с осигуряването на лицата, заети по трудови договори. Там също не бяха констатирани нарушения.

Оказа се, че собствениците на изрядните обекти приветстват действията на НАП и също се опитват да се борят със сивия сектор, дори имат идеи как това би могло да се случи:

„Колегите, работещи несъвсем на светло, спекулират с цените, които дават, защото, укривайки данъци, те обявяват ниски цени и по този начин пречат на нас. Нека бъдем конкурентоспособни с качество, а не с ниски цени. Трудно се оцелява, когато има нелоялна конкуренция, защото накрая собственикът, теглейки чертата, не е на такава печалба, както тези, които укриват обороти и съответно данъци. Би било редно да има постоянно и денонощно такива проверки. Присъствието на служители на НАП помага много в тази насока“, коментира след проверката Сергей Георгиев, управител на провереното заведение, и дори даде предложение: „Нека в НАП се направи, както е в полицията – за всеки район да има човек, който постоянно да проверява и да се отстраняват нелоялните заведения“, допълни той.

Проверката във второто заведение бе извършена чрез т.нар. таен клиент. Тя стартира с инспектиране на издадения касов бон за поръчката на двамата тайни клиенти – инспектори на НАП. След като бе установено, че няма злоупотреби, се премина към последващи действия – засичане на касата и проверка на съответните документи.

Заведението е сред поставените под постоянно наблюдение заради значително високите обороти, които реализира. На ежедневен мониторинг в Банско са поставени между 5 и 10 ски гардероба и 10 и 20 заведения, най-вече такива, реализиращи високи обороти.

Осем обекта в Банско и Разлог ще бъдат запечатани за срок до един месец след констатирани данъчни нарушения. На други 10 са съставени актове за установени административни нарушения. Това са резултатите от проверките, извършени от служителите на ТД на НАП – София през първите 10 дни на Кампания 2018. Общо 550 са проверките, извършени от финансовите инспектори в Банско и Боровец, около 500 от тях са в Банско и региона, а констатираните нарушения са само 18. За същия период на 2017 година инспекторите са направили почти два пъти по-малко проверки – общо 380, и са издали повече актове – общо 30, което показва значителен спад в броя на нарушенията и дисциплинираност на търговците.

За Банско фискалната култура с всяка изминала година на задължените лица се повишава значително. Самите резултати от проверките показват това. От началото на зимната кампания са констатирани осем нарушения за неиздаване на фискални бонове, за които следва да се запечатат търговските обекти. Четири от тях са на територията на Банско и четири в Разлог, каза по време на проверките Владимир Василев, началник оперативни проверки към ТД на НАП – София.

Сред обектите в Банско, които ще бъдат запечатани, са хранителен магазин и ски гардероби. Единият от тях се намира в непосредствена близост до едно от проверените заведения. Към момента на проверката обектът беше затворен, а на вратата му беше залепено съобщение за наказателната мярка. Във всичките обекти, които ще бъдат запечатани, е констатирано, че не се издава касов бон.

Вл. Василев поясни, че едно-единствено нарушение, констатирано по надлежния ред, е достатъчно търговският обект да бъде запечатан за срок до 30 дни, и допълни: „От началото на тази година санкцията не е за задълженото лице, а за търговския обект. До края на миналата година някои от лицата, които бяха санкционирани за неиздаване на фискален бон или липса на фискално устройство, сменяха собствеността на обекта, за да избегнат мярката. От тази година това, че сменят собствеността, не ги спасява от налагане на принудителна административна мярка „запечатване на обекта“. След изтърпяване на наказанието на задълженото лице отдел „Селекция“ към НАП има задача чрез дистанционната връзка, изградена между НАП и фискалните устройства, да прецени дали лицето е коригирало поведението си, или следва да се предприемат последващи контролни действия”, допълни още Василев.

Оказа се, че един от санкционираните обекти в Банско миналия сезон – дюнерджийница, срещу която бе приложена включително и принудителната мярка „запечатване на обекта“, тази година не работи. Обектът беше сред първите глобени през 2017 година в курорта и дори беше сред тези, прибегнали до смяна на собствеността, за да отърве санкцията.

Контролните мерки в Банско и другите курорти в страната ще продължат в денонощен режим, без прекъсване до края на сезона. Обособен е и координационен център, където ежедневно се отчитат и планират дейностите на съвместните проверки. Извършват се и ще продължат и съвместните проверки със служителите на МВР и всички институции, отговорни за спазване на трудовото законодателство. Приоритет в работата на екипите са и апарт-хотелите в града. Проверките ще се осъществяват чрез фиктивни резервации в интернет. Посредством контролни покупки инспекторите ще следят всичко, свързано с данъчното и осигурително законодателство.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. НАП

    ДОБРЕ , ВАСИЛЕВ, И ГИ ЗАПЕЧАТВА ТЕ, КОЙ И КАКВО ПЕЧЕЛИ, ЗАВЕДЕНИЯТА НЕ РАБОТЯТ, НЕ РАБОТЯТ РАБОТНИЦИТЕ, НЯМА ЗАПЛАТИ,НЯМА ОСИГУРВКИ В ХАЗНАТА, ЗАЩОТО ЩЕ СА В НЕПЛАТЕН -ЧЛ,9АЛ.2,Т.3 ОТ КСО, ЕТО ЗА ТОВА ДЪРЖАВАТА ТРЕБВА ДА ВИ СТРЕЛЯ

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *