Инспектори от РЗИ откриха опасни бактерии във водата на чешми в селата Железница и Градево

Опасни бактерии колиформи и ешерихия коли, надвишаващи допустимите норми, откриха инспектори от РЗИ във водата на изследвани чешми в селата Железница и Градево на община Симитли. Изследваният пункт преди седмица в село Железница е хранителен магазин, който се намира в центъра. Здравният директор д-р Калоян Калоянов поясни, че при стойност на допуск 0/100 мл, резултат от изпитването е колиформи 30/100 мл, ешерихия коли 22/100 мл.

В  Градево изследваната проба питейна вода е от чешма в махала Марево. Резултат от изпитването е  колиформи 50/100 мл, ешерихия коли 40/100 мл. От РЗИ – Благоевград са предприели мерки за административна принуда във връзка с констатирани нарушения във водоснабдяването, издадени са предписания за хигиенни и противоепидемични мерки.

Инспектори са установили при изследване на питейната вода в село Кърпелево, община Струмяни, че чешмата на площада не отговаря по показатели: цвят, вкус, мътност – 2,19. Още три проби в села в община Петрич за качеството на питейна вода са установили  проблеми. Пунктове са село Гега –  където резултатът е: цвят и вкус, неприемлив за потребителя, мътност – 3,24. В село  Долна Крушица чешма пред бар „Свежест“ не отговаря по същите показатели, мътност – 2,67. Водата от чешмата на центъра в село Горно Дряново също е с цвят и вкус, неприемлив за потребителя, мътност – 1,92.

Повторни изследвания за качеството на питейната вода и отстраняване на констатираните нарушения ще бъдат извършени от здравните инспектори.

СЛАВА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *