Инспектор Б. Хросинкова стресна четвъртокласници в Благоевград: И един бонбон да откраднете, ще ви арестуват

„Когато се касае за дете, полицията няма почивен ден. На разположение сме денонощно, включително в събота и неделя. Ако се случи инцидент, ни събуждат и започваме работа, независимо дали е 23 часа, или 2 часа“, заяви пред четвъртокласниците от благоевградското IV ОУ „Димчо Дебелянов” инспекторът в Детска педагогическа стая Бистра Хросинкова. Тя заедно със свои колеги от ОД на МВР – Благоевград посредством Центъра за кариерно ориентиране представиха пред ученици част от работата си, като дадоха на децата изключително важни съвети и напътствия.

Така например, за да знаят към кого да се обърнат в случай на нужда, инспектор Хросинкова обясни на децата, че на територията на Благоевград има две полицейски управления, като районите им, образно казано, са разделени от река Бистрица. Живеещите в квартал „Грамада“ и IV ОУ са на територията на I РУ. Ако има деца, идващи от „Еленово”, „Струмско”, „Орлова чука”, то те са към II полицейско управление.

На учениците бе разяснено и какво е престъпление, както и че най-често срещаните нарушения на правилата на закона при подрастващите са кражбите. „Наскоро работихме с дете, което беше взело бонбони от хранителен магазин, без да плати, т.е. извършило кражба. Искам да ви кажа, че няма значение дали един бонбон сте откраднали, или цяла торба, или пък сте взели чайче, без да платите – всичко това е престъпление. Извършителите се завеждат на отчет в Детска педагогическа стая и ставаме „приятели” в рамките на 2 години.

Ако детето не чуе и продължи да извършва престъпления, може да бъде насочено към възпитателно училище – интернат. Освен това има детски затвори за момичета и момчета. С последните промени в нашия закон дете, навършило 8 години, може да бъде задържано“, сподели  Б. Хросинкова, а четвъртокласниците слушаха притихнали, очевидно респектирани от казаното.

По време на беседата инспекторът разясни и че престъпление е и да се трошат чинове, столове, т.е. да се уврежда училищно имущество и такова на други хора, както и да вземат без разрешение вещи на съученици. Тя обърна внимание на кражбата на телефони, като посъветва децата и родителите им в такива случи веднага да сигнализират, а не да чакат с дни, мислейки си, че полицията не работи в събота и неделя.

Инспектор Хросинкова говори и за телефон 112, като подчерта, че подаваните сигнали трябва да са истински и националната система наистина е за спешни случаи, а не за игра на деца. Тя разказа за случай, при който баща взел със себе си сина си в офиса. Очевидно малчуганът скучаел и взел, че се обадил на 112 и казал, че на бул. „Джеймс Баучер“ е станал инцидент и има много пострадали.

„Техниката е много прецизна и веднага засичаме от кой телефон е подаден сигналът“, предупреди служителят на ОД на МВР и допълни ,че малчуганът, решил да си поиграе със 112, бил разкрит за минути.

Сред другите важни неща, обяснени от инспектора, бе, че децата имат вечерен час и той е 20 часа, а при неспазване родителите подлежат на санкции. Освен това непълнолетните могат да ходят на футболни мачове само с придружител и с декларация, подписана от родител.

След изключително полезната среща четвъртокласниците слязоха на двора, където с останалите ученици от групите за целодневно обучение наблюдаваха изключително зрелищната демонстрация на органите на реда. Отлично обученото полицейско куче – немската овчарка Барон, показа как за секунди с един скок може да обезвреди престъпник, а децата дотолкова се екзалтираха, че бяха помолени да пазят тишина, за да не стресират четириногите си приятели.

Не по-малко впечатляващо бе и представянето на другото полицейско куче Нерон, специално обучено да открива наркотици. 5 деца предоставиха своите ранички, като в една от тях бе поставено пликче с натривка от наркотици. И макар Нерон, който е само на 1 година, да е още ученик, безпогрешно се справи със задачата си и на два пъти откри къде е скрито веществото.

Накрая учениците и учителите благодариха на служителите на ОД на МВР за ползотворната среща, а инспектор Ромео Харалампиев увери, че полицаите са приятели на всички деца.

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *