Инспекцията по труда в Кюстендил установи: Работодатели бавят заплати и обезщетения, много хора работят без договори

Ненавременното плащане на заплати и обезщетения са най-големите нарушения в трудовото законодателство, констатирани от началото на годината от Инспекцията по труда в Кюстендил, информира директорът Мая Спасова.

„Не мога да кажа, че е масова практика, но се натъкваме на голям брой подобни случаи. Другото, на което се натъкваме, е това, че се работи без сключен трудов договор”, допълни Спасова. Има и съставени актове, както и за неспазени предписания.

„В последно време пандемията рефлектира и върху бизнеса, и сигурно това е причината за неизплащане навреме на заплатите на служители и работници. Все пак условията при сключен договор трябва да се  изпълняват”, уточни директорът на Инспекцията по труда.

През миналата година 2667 са били еднодневните трудови договори, сключени с берачи на череши в Кюстендилско, което е с около 800 повече в сравнение с предходната година. Масовото наемане на берачи в Кюстендилско ще стане след около месец и половина. Еднодневните трудови договори не се включват в трудовия стаж на работниците, но не им се нарушават социалните придобивки, които получават. Глобите, които ще бъдат налагани, ако липсват договори на черешопроизводителите с берачите, започват от 1500 лв.

„Задължително ще се подписват, преди да се започне работата за деня, като ще бъдат изготвени на основание възможностите за 8-часов работен ден и 4-часов работен ден. Оттам нататък вече едно лице има право до 90 дни в календарната година да има подписани такива еднодневни договори“, заяви Мая Спасова, директор на Инспекция по труда – Кюстендил.

„Сега редът остава същият, а бланката може да се изтегли от сайта на Главна инспекция по труда. Надявам се работодателите да го имат предвид при ангажиране на работници за бране на череши, както и в други сектори на земеделието. Така работещите са защитени и им е гарантирано възнаграждението”, уточни директорът на Инспекцията по труда. Тя  заяви още веднъж, че еднодневните трудови договори не пречат на получаване на социалните помощи.

„Областната инспекция по труда контролира и установява извършени нарушения при получаване на средства от страна на работодатели по мярка 60/40. За установените такива нарушения се уведомява НОИ. В инспекцията вече са подадени заявления от работодатели за наемане на непълнолетни и малолетни лица през летния период предимно в ресторантьорския бранш и за лица, навършили 18 години тази година. Получените жалби и сигнали се проверяват и се връща отговор в срок”, отбеляза тя.
В строителството се наемат често хора, без да имат сключени трудови договори. „На разменни начала ще се правят и проверки в Благоевградско”, уточни Мая Спасова.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *