Инспекцията по труда залята с жалби! Работодатели в Банско не плащат заплати и извънреден труд

Устни договорки за заплати, които се разминават със сключените писмени договори, са основната причина за зачестили напоследък жалби срещу работодатели в зимния ни курорт Банско, съобщи директорът на Инспекцията по труда в Благоевград инж. Славянка Симитчийска. Жалбите за неизплатени заплати най-често са и за незаплатен извънреден труд, но проблемът е, че в договорите най-често не е фиксирана цялата уговорена сума, върху която се внасят и осигуровките, и работодатели изплащат последната заплата според писмената, а не по устната договорка, обясни Сл. Симитчийска, като допълни, че в подобни случаи Инспекцията по труда е безсилна.

Тя информира още, че има тенденция за увеличение и на сигналите от шофьори за неизплатени командировъчни. Извършените проверки през април от инспектори в областта са 184, от тях 16 са по сигнали, а констатираните нарушения общо са 858. Най-често не се спазват здравословните и безопасни условия на труд и не се носят лични предпазни средства от работниците, не се осигурява време за почивка и се работи извънредно, а за 15 души се установило, че нямат трудови договори.

Инж. Симитчийска отбеляза, че акцентът в контролната дейност на инспекцията в момента е контрол в селското стопанство заради стартиралия земеделски район. До момента направените проверки са 28, при които са установени 125 нарушения на законодателството. Тя напомни, че сключването на еднодневни договори не лишава работниците от социално подпомагане и осигуряване, а от май миналата година тези договори може да са и за половин работен ден.

В момента е отворена процедурата за младежка заетост, както и схемата за обучение чрез ваучери на заети лица, съобщи Петранка Таковска, началник-отдел „Услуги по заетостта“ в  Регионалната служба по заетостта в Благоевград. Най-търсените модули за обучение с финансова подкрепа са икономическа информатика и езиковите обучения за английски, испански и италиански. Най-много свободни места в региона са заявени в сектора преработваща промишленост – 526, следван от хотелиерство и ресторантьорство – 161, и на трето място за ремонт на автомобили и мотоциклети – 84 места.

Станка Михова от Регионалната дирекция за социално подпомагане изнесе статистика за броя на получилите подкрепа и на лишените от детски надбавки заради отсъствия от детски и училищни заведения хлапета. Минимум по 14 дни безплатен общественополезен труд са положили 1363 лица, за да получат социална помощ, като от този брой са изключени бременните и майките с деца до 3 г., самотните родители и болните. 348 семейства на ученици са отрязани за месец от детските надбавки за повече от 5 неизвинени отсъствия, 40  хлапета в детска градина са отсъствали по 3 и повече дни без основание и родителите им също са лишени от детските.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *