Инспекцията по труда иска съдът да обяви в несъстоятелност цеха за обувки в Дупница на италианеца Кл. Мароки

Инспекцията по труда в Кюстендил внася документи в Софийски градски съд за обявяване на италианския цех за обувки в Дупница, собственост на Клаудио Мароки, в несъстоятелност. На италианския работодател в Дупница са написани повече от 12 предписания от Инспекцията по труда в Кюстенлид и 10-ина акта на стойност от 1500 до 15 000 лв.
Както „Струма“ писа, шивачките в обувния цех подадоха преди около месец колективна оставка заради неизплатени заплати за месеците март и април, някои от тях отидоха на трудовата борса, други са започнаха работа в други цехове в Дупница.
В момента в Бюрото по труда в Дупница се предлагат над 150 места за шивачки и ръчници. От там съобщиха за “Струма”, че засега няма новооткрити цехове в града и района, но съществуващите разширяват дейността си. Фирмата на Каприоти е регистрирана в София и затова документите от Инспекцията по труда в Дупница ще бъдат предадени на Софийски градски съд.
Сагата с шивачките от италианския цех започна още през м. февруари. Още тогава шивачките бяха готови да напуснат, но им беше обещано, че ще получават редовно заплатите си, и те останаха на работа. Тогава от Инспекцията по труда написаха предписание на фирмата да им изплати заплатите на три транша.
През м. март работничките се оплакаха в Инспекцията по труда, че не се спазват хигиенните изисквания срещу коронавируса, работят без маски, няма дезинфектанти, за което инспектори направиха предписание да се осигурят всички предпазни мерки. След като не получиха заплатите си за март и април, шивачките протестираха един ден зад машините си.
В разговор по скайп Клаудио Мароки, който от началото на епидемията от коронавирус не е идвал в България, им обещал да се издължи, като получи парите от продадената стока в Италия.
Както “Струма” писа, през м. май вместо да се изплатят заплатите за два месеца и ваучерите за храна, докато шивачките са в отпуск, беше натоварен цял ТИР с машини от цеха. Казано им беше, че машините се транспортират за рециклиране в Италия, но нови машини не бяха докарани. Преди няколко дни голяма кроячна машина беше изкарана пред входа на цеха.
Клаудио Мароки дължи заплати по 1200-2000 лв. на всяка една от 80-те шивачки в цеха. В същото време в Дупница се коментира, че жена от Кюстендил ще отваря обувен цех в Дупница. Тя е в близки отношения с Луиджи Каприоти.
Подобен сценарий се разигра през 2017 г. Тогава Луиджи Каприоти, който беше купил част от фирмата на Клаудио Мароки, я регистрира като “Абонданца”, но след като задлъжня с по две заплати на шивачките, фирмата беше обявена в несъстоятелност, а Л. Каприоти регистрира друга фирма в Пловдив и отиде да живее и работи там. От Инспекцията по труда в Кюстендил тогава бяха наложени 12 акта на фирмата за 60 000 лв. и я предадоха на Агенцията по вземанията.
В сградата в Дупница, която е собственост на Клаудио Мароки, има още няколко обувни цеха, които са се нароили от този на италианеца. На някои от тях  собственици са българи, които са работили на ишлеме за Клаудио Мароки.
И други фирми в страната са работили на ишлеме за Мароки, а дни преди шивачките да получат документите си за напускане, собственици на такива фирми от цяла България пристигали в Дупница да си търсят парите от италианеца, но си тръгвали с празни ръце, разказаха шивачки.
В Дупница сега с интерес следят дали и този път ще бъде задействана схемата след обявяване в несъстоятелнист на фирмата на италианеца дейността й да бъде наследена от негов приближен…
НАТАЛИЯ ПЕТРОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *