Инспекцията по труда: Шефът дава лаптоп и интернет за хоум офиса

Шефът е длъжен да осигури таблет, лаптоп или дори интернет на служителя, когото е пратил в хоум офис. Това обясниха за „Монитор“ от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“.

Заради пандемията броят на служителите, които работят от вкъщи, рязко се увеличи, а част от препоръките на кабинета към шефовете и до днес са при възможност да пускат служителите си в хоум офис. По нормативна уредба работодателите са хората, които на доброволен принцип и договорка могат да разрешат работа на служителите си от вкъщи. За тази цел обаче е необходимо да осигурят техника – нужна за спецификата на извършваната работа. За времето, в което служителят е в хоум офис, той има работно време и почивки, които трябва да спазва по Кодекса на труда.

Ако обаче вкъщи компютърът е по-слаб като параметри, а се изисква бързина и програми, за които е нужен специализиран компютър, той трябва да бъде осигурен от шефа, решил да пусне служителя да работи от дома си. Таблети и друг вид техника, необходима за работа на служителя, също са ангажимент на работодателя.

До момента от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ не са извършвали проверки, свързани с хоум офиса, съобщиха от институцията за „Монитор“. Една от причините за това е, че работата от вкъщи е на доброволен принцип, който е удовлетворяващ и двете страни. За някой фирми с 20 служители, които могат да работят от домовете си, шефовете пестят от наем на сграда и консумативи. За работниците пък е полезно, защото пестят време и пари за път и могат да съчетават работата с личните си ангажименти у дома.

Работодателят не може да намали възнаграждението на служителите си само поради факта, че полагат труд от вкъщи, ако са на пълно работно време от 8 часа, обясниха експертите от ИА ГИТ. Работодателят има задължение да определи реда за отчитане на работното време, като действително отработеното се отразява ежемесечно в документ по образец, утвърден от него, разказаха още инспекторите.

Регламентирано е, че работниците и служителите могат сами да поискат посещение вкъщи със заявление до съответната дирекция „Инспекция по труда“. Контролните органи на ГИТ пък могат да посетят работното място при задължително предварително уведомяване на работника или служителя и с негово съгласие. Той обаче няма право да откаже без основание достъп в рамките на установеното в предприятието работно време или уговореното в индивидуалния или колективния трудов договор, обясняват още инспекторите.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

  1. Родител

    Дали от училище платиха интернета или дадоха лаптоп на децата за он-лайн образованието?! Или парите изгоряха някъде!!! От къде ще ги набавиш МОН не се интересува. Поне за интернет може да плащата, а не Боко да се хвали как му отпускат пари от ЕС и потъват някъде

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *