Интимните душове увеличават 2 пъти риска от рак

Жените, които си правят вагинални промивки, е два пъти по-вероятно да страдат от рак на половите органи, показва мащабно проучване сред 40 000 доброволки.

Твърдението е на изследователи от Националния институт по обществено здраве, който обединява американски и пуерторикански лекари.

През последната година техните проучвания са доказали, че 154 от жените, които редовно използвали интимните душове, са били диагностицирани с рак на яйчниците.

Въпреки това между вагиналните промивки и риска от рак не може да бъде създадена директна връзка, тъй като предстоят още изследвания, преди душовете да бъдат обявени за вредни.

Учените казват, че не бива да се пропускат допълнителни фактори, които увеличават опасността да се разболеете от рак и които се прикриват с помощта на честите промивки.

Екипът е стигнал до заключението, че когато повечето жени изпитат някакъв дискомфорт в интимната зона, предпочитат да решат проблема набързо като използват интимен душ с упокояваща смес, вместо да се консултират със специалист.

Ако притесненията ви са причинени от опасна бактерия, тя трябва да се лекува с подходящи медикаменти и да се избегне хроничното заболяване, което е основна причина за развитието на рак.

Жените, които често използват душовете, е вероятно да страдат от инфекции и възпаления, които биха могли да увеличат риска от раково заболяване, казва доцентът по акушерство и гинекология Ракел Дардик от Нюйоркския университет.

Вагиналната промивка обаче само освежава вагината ви, без да убива причинителя на инфекцията или възпалението. С напредване на времето това състояние може да се усложни.

Самата процедура също не е особено безопасна, тъй като с върха на душа може да вкарате различни бактерии в тялото си, които да стигнат до матката и маточните тръби.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *