ИНТРИГАТА ПРИКЛЮЧИ! ГЕРБ и ИТН с по 3-ма депутати от Пиринско, големите губещи – Б. Боцев от Гоце Делчев и А. Анева от Благоевград, имат преференции, нямат мандат

Коалиция ГЕРБ-СДС и партия „Има такъв народ” вкарват от Първи благоевградски многомандатен избирателен район по 3-ма депутати в 46-ото НС, ДПС е с 2-ма, „БСП за България”, „Демократична България-обединение” и „Изправи се! Мутри вън!” – по 1. Това обяви вчера, половин час след полунощ, Централната избирателна комисия с Решение № 471-НС след разпределяне на мандатите по метода на Хеър – Ниймайер и съгласно Методика за определяне на резултатите от гласуването.

Така се сложи край на голямата интрига в Пиринско къде отива последният, 11-и мандат – дали като втори на БСП, или попада при „Изправи се! Мутри вън!”.

От партия ГЕРБ представителите на Пиринско в новия парламент ще бъдат водачът на листата – софиянецът Росен Желязков, получил 980 лични и 9280 служебни преференции, и следващите двама по брой лични предпочитания – симитличанинът Стефан Апостолов с 6322 преференции и петричанинът Георги Динев с 3755 гласа.

Росен Желязков е бивш министър на транспорта в кабинета на Б. Борисов и на изборите за 45-о НС отново бе водач на листата на ГЕРБ в Благоевград, но предпочете да влезе в парламента от 24-и МИР в София. На тези избори той бе само в благоевградската листа.

Росен Желязков

Стефан Апостолов е с 3-и депутатски мандат. Той има диплома на магистър по финанси от ЮЗУ. Син е на кмета на Симитли Апостол Апостолов.

Стефан Апостолов

Георги Динев за втори път влиза в парламента благодарение на получените преференции. Той беше общински съветник в Петрич 1 мандат и 1 г. председател на ОбС.

Георги Динев

„Има такъв народ”, която в Благоевградска област е втора политическа сила, ще бъде представлявана в парламента от Георги Попов, Христо Гушков и Анита Коцелова. В същата последователност тримата събраха най-много преференции след водача Илко Стоянов, който предпочете да остане кмет на Благоевград.  

Георги Попов е роден на 21 април 1972 г. и е от симитлийското с. Полена. Завършил е право в ЮЗУ – Благоевград и е работил в различни структури като юрист, за последно – в „Топлофикация София“. През април 2021 г. бе избран за депутат в продължилия само месец 45-и парламент.

Георги Попов

Христо Гушков е на 36 г., от Сандански. През 2009 г. завършва магистърска степен в Медицински университет – Пловдив, специалност „Дентална медицина”, а през 2020 г. – и квалификация по здравен мениджмънт за доктори по дентална медицина в ЮЗУ „Неофит Рилски” – Благоевград. Работил е като ординатор в УМБАЛ „Свети Георги” – отделение по лицево-челюстна хирургия, бил е мениджър във Военна болница – Пловдив и в Хъб Дентал Кембридж, доктор по дентална медицина в клиника в Кембридж, главен лекар в Дентапрайм ФЗТ ПЛС – Лондон и частна клиника в Сандански. Координатор е на ИТН в родния град. Не е семеен.

Христо Глушков

Анита Коцелова е от Петрич, на 29 г., и също е несемейна. Учила е в Технически университет – София и в Медицински университет – София, специалност „Обществено здраве и здравен мениджмънт”.

Както и в 45-ото НС, в новия парламент представителите на ДПС от Пиринско ще са зам. председателят на Движението Халил Летифов и Елхан Кълков от сатовчанското с. Плетена. Първият влиза като водач на листата, вторият – по брой преференции, с които изпревари Йордан Цонев.

Анита Коцелова

Халил Летифов е роден на 16 април 1979 г. в Смолян, икономист по професия. В 44-ото НС беше представител от Стара Загора и заместник-председател на парламентарната група на ДПС, след това трайно се ориентира към Благоевград.

Халил Летифов

Елхан Кълков, който е от с. Плетена, община Сатовча, има 1 мандат като съветник, 1 г. като председател на ОбС, бил е и заместник-кмет на община Сатовча. От 2011 г. е член на Областния съвет на ДПС Благоевград и на Общинския съвет на ДПС Сатовча. Депутат е от 44-о НС, но в 45-о и 46-о влизането му с преференции бе на косъм заради решението на ДПС личните предпочитания да не играят и народните избраници да влизат по реда, по който са ситуирани в листите.

Елхан Кълков

Разложкият адвокат Иван Димитров пръв от всичките си колеги в бъдещия парламент разбра, че ще е депутат. Кандидатът на „Демократична България-обединение” освен че бе водач на листата в Благоевградска област, събра и най-много преференции. В предишния парламент Димитров бе втори и трябваше да изчакаизбора на водача Атанас Атанасов да влезе в парламента от 23-и МИР в София.

Иван Димитров

БСП в Пиринско получи сериозен шамар от избирателите и от метода за преразпределение на мандати Хеър – Ниймайер, и в 46-ото НС ще има само 1 представител от Благоевградска област. Това ще е лекарят от София Георги Михайлов.В 44-ото НС той беше депутат от 23-и МИР София, а в миналия парламент си правеше компания с Богдан Боцев от Гоце Делчев, когото преференциите изпратиха в парламента. Бившият заместник-кмет на Гоце Делчев и на тези избори имаше най-много лични предпочитания, но БСП не успя да вкара втори депутат и затова Богдан Боцев е най-пострадалият от изборните резултати в региона.

Георги Михайлов

„Въпреки неимоверната ви подкрепа и получените от мен най-голям брой преференции в областта, БСП получи само един мандат за нашата област и аз няма да мога да представлявам интересите ви в НС. Без значение посоката, в която професионалният ми път ще поеме, аз ще продължавам да защитавам вашето доверие, защото това е дълг, който поех преди повече от 10 г. и който не бих захвърлил НИКОГА!”, написа вчера с огорчение в профила си Боцев.

Оказа се, че пътят му вече е начертан – кметът на Гоце Делчев Владимир Москов потвърди пред „Струма”, че Боцев се връща в общината на старата си длъжност заместник-кмет по финансово-икономическите въпроси.

При това положение още по-голям губещ от него е благоевградската съветничка Албина Анева. Адвокат Анева, която в момента е независим съветник в ОбС – Благоевград, беше трета в листата на „Изправи се! Мутри вън!” след партийната лидерка Мая Манолова и Валентина Василева-Филаделфевс от ЕНП. Манолова получи 640 лични предпочитания, но и 2046 от избирателите, не посочили преференции. Анева пък събра най-много лични гласове – 1639, затова се очакваше, след като Манолова влезе депутат от София, адвокатката да стане народен избраник в 46-ото НС от Благоевград. Още повече че в началото на предизборната кампания Манолова обяви, че ще влезе депутат от 23-и МИР – София. Там обаче втори е Димитър Делчев, който е лидер на ПП „Движение България на гражданите“ и много близък с Манолова, но той не влиза в парламента.

Вчера няколко независими източници потвърдиха пред „Струма”, че между двамата имало предварителна договорка, ако Делчев не успее да влезе в 46-ото НС като втори, Мая Манолова да избере депутатско място от Първи МИР – Благоевград, за да може Делчев да влезе от 23-и МИР – София.

Мая Манолова

Вчера Манолова през целия ден не си вдигаше телефона, а Анева не знаеше нищо конкретно. По обяд се оказа, че 55-годишната кюстендилка, лидер на гражданската платформа „Изправи се.БГ”, депутат от „Коалиция за България” в няколко парламента и бивш омбудсман Мая Манолова, която със сигурност ще представлява благоевградчани в 46-ото НС, си има други дертове извън този откъде точно ще влезе в парламента – по обяд тя се оплака във Фейсбук, че лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов я съди, защото го нарекла „арогантен”.

Равносметката от парламентарните избори на 11 юли: Благоевградска област ще бъде представлявана от 2-ма депутати от Симитли, 2-ма от Петрич и 2-ма от София и по 1 от Сандански, Разлог, Кюстендил, София, Смолян и Сатовча. 

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *