Интрига за четвъртия мандат в Кюстендилска област, ГЕРБ, БСП и „Има такъв народ” със сигурни депутати

Три мандата са ясни за 10 многомандатен избирателен район – Кюстендил. Това са  ГЕРБ-СДС, БСП и „Има такъв народ“, коментираха от партийните централи.  „Сега всичко е математика и в ръцете на председателя на информационно обслужване  професор Михаил Константинов”, допълват още участници в изборите. Общо мандатите са четири. За последния спорят ГЕРБ-СДС, „Има такъв народ“, „Изправи се! Мутри вън!“ и  „Демократична България“, като за тази формация шансовете са 50/50. Шансове за мандат има и ДПС.

Водачът на листата на ГЕРБ-СДС е вътрешният министър Христо Терзийски, който е родом от близкото до града село Слокощица.  Той е с 1418 лични преференции. В случай че новият кабинет му отреди друго място,  следва третата в листата Михаела Крумова – председател на ОбС – Кюстендил. Шефката на минипарламента има рекордните 2911 преференции. След нея със значителен брой преференции се нарежда Александър Паризов с 1951.

БСП, които са втора политическа сила в 10-и МИР, са с водач, който е родом от Враца. Румен Георгиев е само с 567 лични преференции. От червената листа с най-много е  досегашният народен представител д-р Иван Ибришимов , той събира 1802 гласа.  Вторият в листата Бойко Клечков, председател на Областната организация на социалистите, следва одобрението на 1054 гласоподаватели.

Водачът на листата на партията на Слави Трифонов „Има такъв народ” също не е от Кюстендил. Виктория Василева събира 966 преференции.

Водачката на платформата на Мая Манолова „Изправи се ! Мутри вън” д-р Галина Таваличка е с 632 лични преференции. Младата жена е лекарка в ковид отделението на кюстендилската болница.

Последният в пъзела водач на листата на ДПС  д-р Стоян Стоянов е със 78 преференции. Той обаче е водач и на листа в София. Стоянов е бивш заместник-министър на здравеопазването. Като цяло Движението за права и свободи са с 1.87% и 1036 гласа. Или  може да се повтори ситуацията, при която от 10 МИР -Кюстендил през 2014 год. депутат стана и кандидатът от ДПС Александър Методиев – Бат Сали, от Самоков  – със скромния резултат под 800 гласа, и тогава и Дупница, и Кюстендил излязоха на масов протест.

Любопитен се оказа вотът в Рилската света обител, там от 40 по списък са гласували 22-ма. Четирима са категорично за БСП, 1 за ВМРО,  по 1 за ДПС, „Изправи се! Мутри вън” и „Демократична България”, за ГЕРБ-СДС са гласували девет от братята. За партията на Слави са гласували двама, колкото и за формацията на Симеонов – Марешки. Братята почти не са гласували преференциално. Липсват и недействителни бюлетини.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *