Инфаркт покоси тенора Марчело Джордани

Тенорът Марчело Джордани, който е пял на най-големите оперни сцени в света, почина на 56-годишна възраст, предаде Асошиейтед прес и БТА.

“Марчело умря, след като получи инфаркт в дома си в Аугуста на остров Сицилия”, поясни вокалният му треньор Бил Шуман. Той отбеляза, че Джордани впечатлил с изявите си като оперен певец през 90-те години на миналия век и началото на 21-ви век, когато ерата на Тримата тенори бе към края си.

“Кончината му е огромна загуба – заяви сопраното Рене Флеминг, която често му е партнирала на сцената. – Той бе прекрасен човек. Той бе убедителен във всяка своя роля на сцената.”

Марчело Джордани е роден в Сицилия на 25 януари 1963 г. След като се пенсионира, баща му купува бензиностанция.

Той се премества в Милано, когато е 23-годишен. Джордани прави професионалния си дебют като певец в “Риголето” на Верди в Сполето през 1986 г., а две години по-късно изпълнява ролята на Родолфо в “Бохеми” на Пучини в Миланската скала. Следва дебютът му на американска сцена в “Ловците на бисери” на Бизе в операта в Портланд през сезона 1988-1999 г., а през 1992 г. участва в постановка на “Кавалерът на розата” на Рихард Щраус във Виенската опера.

Джордани смята за ключов момент в кариерата си преместването си в Ню Йорк през 1994 г., когато започва да се обучава при Шуман. Диригентът Рикардо Мути убеждава Джордани, че трябва да подобри техниката си, и насочва агента му към Шуман. По-късно Джордани увери, че Шуман бил като Божи дар за него.

Певецът става редовен участник в постановки на сцената на Метрополитън опера в Ню Йорк. Превъплътил се е също в образите на Алфредо в “Травиата” и Габриеле Адорно в “Симоне Боканегра” на Верди в Ковънт гардън в Лондон и на Анри в “Сицилианска вечерня” на Верди в Парижката опера.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *