ИНЦИДЕНТИТЕ В ЦЕНТЪРА НА БЛАГОЕВГРАД ЗАЧЕСТЯВАТ! Oсвирепяло бездомно куче нападна и нахапа декана на Стопанския факултет Преслав Димитров

Деканът на Стопанския факултет към Югозападния университет проф. д-р Преслав Димитров е поредната жертва на освирепели бездомни кучета, завладели Благоевград. За инцидента сигнализираха в „Струма” възмутени граждани, които, разпознавайки уважавания професор, споделиха как той е станал обект на нападение от агресивното куче.

Вчера репортер на „Струма” се срещна с декана. Проф. Димитров разказа как във вторник към 13 часа отишъл до „Земя и хляб” /срещу стария мол/ да си вземе нещо за обяд, а на излизане е атакуван от бездомно куче.

„Купих си две кюфтета и гювеч и тръгнах към банката. По пътя ме нападна куче, ухапа ме по ръката. Беше едно, но голямо, най-вероятно искаше да ми вземе торбичката с обяда, очевидно прегладняло, още повече че сега ресторантите не работят и не ги хранят. Аз започнах да викам, да се отбранявам и влязох в книжарница „Хеликон”, разказа за изживения ужас проф. Димитров.

Благодарение на това, че има знания и подготовка, професорът успял сам да си окаже първа помощ. Първо дезинфекцирал мястото на ухапването със спирт, след което отишъл до аптеката, взел марли, бинтове, превързал се и се опитал да ограничи циркулирането на кръвта към наранената си ръка.

„След това се отправих към Спешен център. Там обработиха раната, биха ми инжекция. Сега пия антибиотик, предстои ми консултация с инфекционист”, описа състоянието си деканът на Стопанския факултет, който вчера с бинтова ръка бе на работното си място. Той обясни, че не си е взел болнични, защото, макар да обучават студентите от дистанция, имат много работа, включително и провеждащите се тази седмица конкурсни изпити на кандидат-докторантите. Именно заради множеството си служебни ангажименти след инцидента и преминаването през Спешния център деканът се връща в кабинета си, за да ръководи насрочения факултетен съвет. След приключването към 18 часа се обадил в общината, за да подаде сигнал за случилото се.

„Представих се, обясних кой съм и от там реагираха веднага. Служител ми изпрати по вайбър снимка на куче, а аз потвърдих, че това е същото, което ме нападна. Към момента нямам информация дали то е заловено и какво се е случило”, коментира проф. Димитров.

Именитият университетски преподавател, който освен че е втори мандат декан, е и ръководител на Катедрата по туризъм, подчерта, че подобно нещо може да се случи за съжаление на всеки.

„Кучетата са навсякъде – и по центъра на Благоевград, и по улиците, и пред веригата за бързо хранене „Аладин”… Това, което преживях, никак не беше приятно. Потърпевши може да са и деца, и майки, каквито случаи за жалост има. За да се реши проблемът, трябва да се инициират спешни законодателни промени”, категоричен е професорът и коментира, че според настоящия Закон за защита на животните заловените бездомни кучета се прибират в приют за две седмици и после пак се пускат на улицата. Така на практика се получава едно голямо нищо и всъщност мерките и действията са неефективни.

„В същото време има хора, разни неправителствени организации, които ходят да хранят бездомните кучета и постоянно атакуват общината с жалби и административни актове за нехуманно отношение към четириногите. Ами след като са толкова загрижени, защо не си ги приберат и да се грижат за тях? Не ме разбирайте погрешно. Нямам нищо против кучетата. Напротив, аз самият имам куче, много го обичам, грижа се добре за него, но моето не ходи по улиците, а си стои вкъщи. Затова, за да се реши проблемът, пак казвам, трябва да се промени законодателството. Например да се инициира подписка до парламента с искане към агресивните и опасни кучета да се полагат по-строги действия, а не просто да стоят по две седмици в приют. Също така трябва да има и санкции със съответната юридическа тежест за собственици на кучета, които не полагат необходимите грижи за тях, а ги пускат да ходят по улиците безпризорни”, убеден е пострадалият от кучешките набези професор.

Това е поредният от серията инциденти, при които озверели от глад кучета нападат граждани по улиците на Благоевград. Както „Струма” писа, в четвъртък миналата седмица благоевградчанин бе нападнат от бездомно куче на площада и се спаси с разкъсано яке и драскотина на ръката благодарение на бързата си реакция и самоотбрана. Какво ще се случи обаче, ако вместо млади мъже жертва на нападението на озверелите кучета бяха деца?!

СТАНИСЛАВА ДАЛЕВА 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

3 Коментара

  1. Ok

    Koi znae profesoro selqk kakvo e napravil na kucheto zamahnal ritnal ili vinkal…
    Ne vqrvam na skalapenite istorii za kuchetata.
    Sigurno nqkoi nov lapach ima na scenata na kradcite koito iska da qhne shemata s kuchetata

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *