Иран с нова валута

Иранското правителство реши да замени долара с евро като основна валута за осъществяване на международни трансакции.

Решението е изпратено до министерствата, организациите, компаниите и държавните ведомства на Иран.

Освен това всички държавни учреждения трябва да използват европейската валута при изготвянето на финансовата статистика и отчетите, съобщава Мехр.

Управителят на иранската централна банка Валиула Сейф каза миналата седмица, че върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей е приветствал неговото предложение за замяна на долара с евро във външната търговия на Иран.

Техеран от години се опитва да се отдели от долара заради политическото напрежение с Вашингтон, макар че все още голяма част от външната търговия на страната е в долари, а обикновените иранци ползват американската валута за пътувания и спестявания.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заплаши да напусне ядреното споразумение от 2015 година между Иран и световните сили, ако не бъде преразгледано. Американските санкции ще бъдат възобновени, ако Тръмп не издаде нов документ да ги отмени на 12 май, когато изтича даденият от него ултиматум на ЕC да втвърди текста.

Банковите трансакции с долари вече са трудни за Иран, тъй като законовите рискове обезкуражават американските банки да правят бизнес с Техеран. Чуждестранните компании могат да попаднат под ударите на санкциите, ако сключват сделки с Иран в долари, дори ако операциите включват неамерикански подразделения.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *