Ирина Арменова преместена от Спецпрокуратурата след ареста на съпруга й в ДАИ – Благоевград

Спецпрокурорката Ирина Арменова-Янчева, чийто съпруг беше сред 10 арестувани даяджии в Благоевград, е преместена в Софийска градска прокуратура.

Припомняме, че по време на операцията на ГДБОП, която се проведе на 24 април под ръководството на Спецпрокуратурата, Ирина Арменова беше в отпуск, а впоследствие е сменила работното си място. Съпругът й Ангел Янчев беше арестуван заедно с още 9 инспектори от РО „Автомобилна инспекция“ – Бойко Ханджийски, Димитър Занков, Евгени Гоцев, Никола Панов, Красимир Иванов, Георги Глинджурски, Росен Марков, Петър Денишев, както и бившия съпруг на съдийката Рая Манолева – Димитър Туджаров.

Според разследващите даяджиите изнудвали за пари транспортни фирми, за да не им пишат наказателни постановления. Фирмите получавали известия, че предстои проверка и какви документи трябва да представят. Сериозните нарушения били прикривани, а се отбелязвали само леки нарушения, за да се отчита дейност. Налагани са им глоби в размер на 200-300 лева. Подкупите в размер около 300 евро на фирма били поставяни в пликове под документите, подлежащи на проверка. В края на работния ден събраните пари се разпределяли между инспекторите.

Много от изнудваните транспортни фирми са чуждестранни и давали пълни правомощия на счетоводни фирми. В една от фирмите шефът е отказал да даде подкуп, а служител на счетоводната компания плащал лично. За един ден общите събирани суми са около 1200 евро, като работели минимум два проверяващи екипа на ДАИ от по двама души.

Информацията за нередностите е постъпила от служители на ГДБОП в Благоевград в началото на ноември 2017 г. и даяджиите били поставени на СРС-та. След каго са събрани доказателства както за предаването на подкупите, така и за разпределянето им между служителите, е предприета мащабната операция с участието на 100 служители на МВР.

Още в началото на разследването бе подчертано, че прокурор Ирина Арменова-Янчева от Спецпрокуратурата не е била обект на разследване поради липса на доказателства, че е знаела за престъпната дейност на съпруга си, който има 6-годишен стаж в ДАИ – Благоевград.

При разглеждане на мерките за неотклонение в Спецсъда Ангел Янчев бе пуснат под парична гаранция от 5000 лв. заедно с брата на главния секретар на Министерството на транспорта Росен Марков, ексшефа на ДАИ – Благоевград Бойко Ханджийски, който за кратко беше вр.и.д. на ДАИ – Кюстендил, и Красимир Иванов. На останалите шестима даяджии – Димитър Занков, Никола Панов, Евтим Гоцев, Георги Глинджурски, Петър Денишев и Димитър Туджаров, бе наложена мярка „задържане под стража“, като след време поетапно бяха освобени от ареста.

Иначе преди да стане спецпрокурор, Ирина Арменова беше зам. шеф на Районна прокуратура – Петрич, а след последните събития е преместена в СГП.

ЕКИП „СТРУМА“

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *