ИСКАМ ДУМАТА! Лидерът на ПП „Партия на зелените“ в ОбС – Благоевград А. Тодоров: Парк „Македония“ е незаконен, искам незабавното му запечатване

Парк „Македония“ е незаконен. Сезирам РДНСК и прокуратурата за опасното му и неправомерно ползване, и настоявам незабавно да се преустанови захранването му с ток и вода. За изграждането на имота, кръстен парк „Македония“ по случайна хрумка на кмета Камбитов, без името дори да се обсъди в Общинския съвет, няма одобрен проект. На пресконференция през есента на 2017 г. градоначалникът подведе цялата общественост, като показа няколко 3D картинки и ги нарече идеен проект. Оказва се обаче, че имотът не е урегулиран и в Общия устройствен план на Благоевград той фигурира с последното си преотреждане „обекти на МНО“, тъй като ОбС не е гласувал ПУП. За парка и сградите в него преди 2 години се хвърлиха милиони, без да са извършени задължителните по закон инженерно-геоложки и хидрогеоложки проучвания. Въпреки липсата на одобрени проекти и градоустройствена основа, без които всяко строителство и реконструкции се считат за незаконни, откъм казармата е вдигната висока масивна ограда и само за нея са похарчени около 1,5 млн. лв. Това е абсолютно недопустимо за неурегулиран имот и за подобни самоуправни действия кметът глобява всеки обикновен гражданин на Благоевград, като освен финансовата санкция се събаря и незаконният градеж.

В парка е направена асфалтова алея, която не води до никъде и спира в средата, по-важното обаче е, че тя не отговаря на изискванията, определени в Наредба 2 за планиране и проектиране на комуникационно-транспортната система в урегулираните територии, а и тази територия не е урегулирана. За зелените площи също няма никакви одобрени проекти. Направих проверка, която показа, че двете зали – „Орфей“, в която се провеждат концерти, банкети и сватби, и втората, използвана най-често за спортни събития, към днешна дата се водят ремонтни работилници и за тях няма доказателства, че са „заварени“ по смисъла на Параграф 21 от заключителните разпоредби на Закона за устройство на територията. Ако все пак се докаже, че са законно изградени, по същия закон те не могат да се преустройват, ремонтират или да им се променя предназначението, както и да се укрепва конструкцията им, защото за имота няма ПУП. Всички строителни действия по тези сгради са направени без строителни книжа и без разрешение за строеж.

Общината, която трябва да дава пример и да спазва законите, показва на гражданите си как пред закона не всички са равни и как контролните служби могат да си затварят очите за когото и където трябва. Нещо повече, двете сгради се ползват за хранене и масови събития, в тях стотици деца тренират таекуон-до, а нямат съгласувани проекти от противопожарната служба, Регионалната здравна инспекция и Областната дирекция за безопасност на храните. Любопитно е как нито един от контролните органи досега не е проверил как се сервира храна и как се провеждат тренировки в тези две ремонтни работилници. За строително-монтажните работи в тях се похарчиха  стотици хиляди левове, оказва се незаконно. По-страшното е, че тези нерегламентирани действия, извършвани под диктовката на кмета Камбитов, поставят под сериозно съмнение безопасността на сградите, тъй като не е ясно обследвани ли са те и конструкцията им отговаря ли на изискванията за ползване. Нито за сградите, нито за целия парк има издавани разрешения за строеж, да не говорим за удостоверение за въвеждане в експлоатация.

Цяло чудо е, че за тези две години, откакто площта се ползва за масови мероприятия, не се е наложила масова евакуация, а рискът от инциденти и нещастни случаи е огромен, тъй като т.нар. парк „Македония“ не е пригоден за провеждане на масови мероприятия като концерти и тържества. По данни на общината тази година на фестивала „Франкофоли“ в зоната се събраха около 40 000 души, възможност за евакуацията им обаче няма! При екстремна ситуация посетителите могат да избягат само в посока  гробищата на ул. „Ал. Стамболийски“, която е основна транспортна артерия в Благоевград и е сериозно натоварена с движение на автомобили.

Явно бързането при строително-монтажните работи в парка и сградите в него е било сериозно, за да се тръгне „през просото“ и всичко да се прави без документи. Излиза, че коментарите на благоевградчани отпреди 2 г., че кметът Камбитов си направи парк с милионите на данъкоплатците за сватбата на дъщеря си, без да го е еня за спазването на закона, са били верни!

Целият имот, наречен парк „Македония“, със сградите в него е абсолютно незаконен. Строителни действия, извършвани там са, в компетенциите на РДНСК, затова със сигнали до дирекцията и до прокуратурата искам незабавно му запечатване.

АНДОН ТОДОРОВ, лидер на  ПП „Партия на зелените“ в ОбС

Андон Тодоров

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *