Искането за одобрение на пътя Рупите-Хераклея Синтика върнато от РИОСВ в община Петрич за детайлно описание на планираното строителство

Осигуряването на пътна връзка между общински пътища и транспортен достъп до античен град Хераклея Синтика и прилежащи некрополи влезе като инвестиционно намерение на община Петрич в Регионалната инспекция по околната среда – Благоевград.

Подадената първоначално информация се оказа недостатъчна РИОСВ да прецени вероятната степен на отрицателно въздействие върху засегнатите защитени зони, в които новият път попада – BG0001023 „Рупите-Струмешница” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, и защитена зона BG0002098 „Рупите“ за опазване на дивите птици.

Подадената от Петрич информация е, че направата на новия път ще засегне местен път, полски път и пасище по кадастралната карта на с. Рупите.

Дължината на линейното трасе от минералните бани в местността Рупите до археологичните разкопки на древния град Хераклея Синтик ще бъде 1150 м, в габарита на пътното платно са предвидени две платна по 3 м, банкет и при възможност в определени участъци – зелена ивица и велоалея.

Преди да прецени ще разреши ли пътя и при какви условия, РИОСВ обаче изиска допълнителна подробна информация за предвидените дейности в процеса на строителство на пътя, машините, с които ще се работи, как ще се почиства строителната площадка, какви количества хумус ще бъдат отстранени, къде ще се прокарат временни пътища за периода на строителството, по какъв способ ще се оформи земното легло на пътната настилка, ще има ли бетонови, кофражни, армировъчни работи, асфалтиране и други дейности.

Припомняме, че в края на миналата година представители на природозащитни организации и гражданската инициатива “Спаси Рупите” протестираха срещу изграждането на асфалтов път през защитената местност до античния град Хераклея Синтика, а РИОСВ спря изграждането на пътя до изясняване на сигнала, че са засегнати територии, попадащи в “Натура 2000”.

За свързването на комплекс „Ванга“ с Хераклея Синтика община Петрич настоява от години и за целта дори бяха деактувани 2 държавни имота, върху които имаше стари сгради. Вчерашното решение на РИОСВ – Благоевград, което на практика не е отказ за издаване на разрешително, дава надежда на местните, че в крайна сметка пътя ще го има и туристите без проблем ще могат да пътуват с колите си до античния град.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *