HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Искат увеличаване броя на децата в групите на детските градини в Благоевград от 24 до 30

Увеличаване броя на децата в групите на общинските детски градини в Благоевград ще обсъждат общинските съветници на предстоящата в петък редовна сесия. Две са предложенията, които внеся председателят на комисията по образование, култура и вероизповедания Ивайло Златанов, едното касае приема на най-малките в първа и втора групи, а другото – броя на хлапетата в предучилищните трета и четвърта групи.

„Справка на Общинска администрация показва, че броят на децата в предучилищна възраст тази есен ще е с около 30 повече от местата в групите – обясни Ив. Златанов. – Не е целесъобразно да се разкрие една допълнителна група в определено детско заведение, тъй като едва ли ще е удобно на родителите от различни квартали да водят децата си там. Затова в интерес на семействата и в изпълнение на новия механизъм за обхващане и задържане на децата и учениците в учебните заведения предлагаме максималният брой на децата в трета и четвърта групи от 24 да се промени до 30.

Аналогичен е проблемът и в първите две групи, където пък децата са повече от местата. Затова за първа и втора групи също искаме увеличение на тавана от 24 до 28 деца. Идеята е да се отговори на желанието на родителите“, поясни Златанов.

Той отбеляза още, че пълняемостта на групите е различна в различните периоди на годината, но по справките на Общинска администрация средно дневно тя е между 14-16 деца, така че работата на персонала нямало да се увеличи особено.

На въпрос дали увеличаването броя на хлапетата в групите ще се отрази на заплатите на учителите и лелките, председателят на комисията по образование в ОбС отговори, че след като при по-ниска посещаемост възнагражденията не се коригират, няма резон това да става и при по-голяма.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *