“Ислямска държава” пусна корени в Македония 

Седмината бойци на “Ислямска държава”, които във вторник бяха депортирани в Република Македония и изпратени в ареста, са били ученици на имам Реджеп Мемиши от Тутунсуз джамия в скопския квартал Чаир, съобщава информационният сайт МКД, цитиран от Inews. Мемиши бе осъден на 7 години затвор за участие и организиране на паравоенни групи и вербуване на бойци за “Ислямска държава”.

Седмината терористи, които са от Скопие, Прилеп, Тетово и Гостивар, на възраст от 23 до 41 години, са били пленени в Сирия в рамките на сътрудничеството с международната коалиция за борба с тероризма и с логистичната подкрепа на САЩ са били докарани в Скопие с военен самолет. Според източници от македонската полиция те дори били доволни, че са върнати в родината си с белезници на ръцете, тъй като повечето арестувани в Сирия и Ирак били “ликвидирани”.

В Тутунсуз джамия в Скопие от години проповядва имамът Реджеп Мемиши, който не е в официалните списъци на свещениците на Ислямската общност в Македония. Мемиши заяви веднъж, че в проповедите си слави джихада и шехидите, които жертват живота си за исляма. Може би не е случайно и това, че няколко протести на албанците в Македония са започвали именно от тази джамия, посочва МКД.

Преди четири години главата на Ислямската общност Сулейман Реджепи призова македонската полиция да предприеме мерки срещу Мемиши. През август 2015 г. полицията предприе операция срещу хора, вербували македонски граждани за участие в чуждестранни конфликти, при която бе арестуван и Мемиши.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *