Топ теми

Испанецът Гуйо от Памплона чисти с метла улиците на Крупник на добра воля, кметицата В. Чакалска: Надявах се и съселяните да прихванат от неговия манталитет, но уви!

„Един испанец, който в момента живее със семейството си в Крупник, най-редовно почиства улицата, на която живее, пред къщата си и пред къщите на съседите. Помага на всички да обработват земята с модерна техника. Трудно ще бъде на испанеца да направи така, че Крупник да заприлича на Памплона, откъдето е родом /там глобата за изцапване на улицата от куче е 200 евро/”,  това е написал читател на редакционната ни поща. Той е изпратил и снимки на метящия испанец. Заради любопитната информация се свързахме с кметицата на Крупник Ваня Чакалска, която с охота хвърля повече светлина върху опитите на чужденеца да цивилизова управляваното от нея село в община Симитли:

„Човекът се казва Грегорио де ла Фуенте, но в селото всички му викат нагалено Гуйо. Женен е за Таня Симеонова от селото и от една година се преместиха от Испания тук за постоянно. Любопитното е, че Гуйо имал приятел от Рилци, дошъл му на гости в България и тук се запознал с Таня и се оженили. Имат дъщеря Милена, която е родена в Испания, сега учи в Благоевград. Доколкото съм чула, в Памплона, Испания, са имали заведение за бързо хранене, Таня е била основният готвач и нещата им вървели добре. Не знам защо са решили да дойдат в Крупник, но се радвам, че са тук, защото внасят малко западен манталитет и култура, което се надявам да прихванат малко и местните хора. Гуйо винаги чисти улицата пред къщата си, на много места в селото нямаме тротоар и избуява трева, която той винаги коси. Много се надявах неговият пример да бъде последван и от местните жители, но уви. Явно нашият манталитет не е такъв, тук всеки чака да  дойде време аз да пратя работниците от временната заетост да изчистят и не проявяват никаква инициативност. Иначе испанецът е общителен, не говори много български, знае няколко думи, но  разбира почти всичко, като му обясняваш, засега Таня му превежда, но има голямо желание да се интегрира. По празници, когато има кукери и други такива обичаи, винаги се включва с нашенците. Вече са го приели като крупничанин и с удоволствие го канят на събирания“, обяснява изчерпателно кметицата Ваня Чакалска.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *