Испания започна първото клинично изпитание на ваксина срещу COVID-19

Днес в Испания започна първото клинично изпитание на ваксина срещу коронавирус. Лекарството е произведено от фармацевтичната компания “Янсен” и част от “Джонсън&Джонсън”. Тестването вече е на Фаза 2 и ще бъде проведено в две болници в Мадрид и една в Сантандер, предаде БНР.

Ваксината, която “Янсен” са произвели, ще бъде тествана върху две групи, едната група ще са хора на възраст от 18 до 55 години, а другата над 65 години. Това проучване от фаза 2 ще продължи между четири и шест месеца.

Първите дози от ваксината ще се прилагат в продължение на 1 седмица. 150 доброволци са избрани в Мадрид, а в Сантандер са 40. Те предварително са декларирали, че са здрави и не са боледували от COVID-19.

От фармацевтичната компания уверяват, че предклиничните резултати са показали, че ваксината осигурява много добра защита срещу коронавируса. С ниските дози при изследването ще се види дали организмът на доброволците ще генерира неутрализиращи антитела срещу тези антигени, които са били инжектирани.

Ваксината ще се тества и в Белгия и Германия върху общо 550 доброволци. Първата фаза вече и проведена в Съединените щати и Белгия.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *