Испания иска отрицателен PCR тест за идващите от рискови страни

Испания задължително ще изисква отрицателни PCR тестове за пътници, които пристигат от рискови страни. Изискването ще влезе в сила от 23 ноември. Тестовете трябва да бъдат направени най-много 72 часа преди пътуването, а документът да бъде преведен на английски или испански език.

Това ново изискване за желаещите да влязат на испанска територия, ще бъде включено към вече съществуващите – QR код, измерване на температурата и визуален контрол.

PCR тестът ще се изисква на летищата, както и на пристанищата и сухопътните граници, обяви министърът на здравеопазването Салвадор Ила. Иска се той да бъде направен в акредитирана лаборатория иначе пътникът може да бъде наказан. Има и вариант да се подложи на тест за антиген на летището, но ако е с положителен резултат, няма да има право да влезе в страната. 

Испанските власти считат за рискови страните, които в Европа надхвърлят праговете, установени от страните членки на Европейския съюз преди месец. Това означава повече от 150 случая на 100 000 жители и степен на положителност над 4%.

Всяка седмица Европейският център за профилактика и контрол на заболяванията публикува карта на която разделя европейските държави на три цвята: зелен, оранжев и червен. Това се определя в зависимост от това дали тези прагове са надвишени. 

Салвадор Ила обясни, че PCR тестът ще бъде необходим за пътници от страни в червено. В последната публикувана карта всички страни в Европа са в червено с изключение на Норвегия и Финландия и някои гръцки региони.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *