Истерия в мрежата роди петиция срещу системното избиване на бездомни кучета в Разложко

Публикация в социалната мрежа за нехуманно отношение към бездомните кучета и организирането на ловна хайка за избиването им разпали страстите на природозащитници и обикновени граждани в общините Банско и Разлог. В материала се посочва, че част от кучетата се карат в бившето поделение в Банско и се продават на хора, които организират боеве с кучета. Не става ясно откъде тръгва постът, но само за едно денонощие той успя да събере над 1070 споделяния и стотици негативни коментари, насочени срещу община Разлог и в частност кметството в Баня. В тази връзка вчера стартира и петиция срещу незаконното избиване на бездомните животни в Баня.

„От скорошни публикации в социалните мрежи се разбра за СИСТЕМНОТО ИЗБИВАНЕ НА БЕЗДОМНИ ЖИВОТНИ в с. Баня, община Разлог!

Кучетата, сред които има майки и бебета, ще бъдат събирани за ЛИКВИДАЦИЯ. Това е информация директно от кметицата на с. Баня, където са кучетата. Според хора от селото част от тях ще бъдат избити, а друга част – продадени на изродите, които държат кангали в Банско за боеве, за да бъдат използвани като ЖИВА СТРЪВ!

Това е изключително недопустимо и незаконно, в груб разрез със ЗЗЖ, чл. 325а и 325б. На основание чл. 145, ал. 1, т. 3 от Закона за съдебната власт и чл. 58 от Закона за МВР, във връзка с чл. 6, т. 2 от същия закон настояваме да се разпореди извършването на проверка по случая!“, се казва в петицията, разпространена в интернет.

Обвиненията бяха отречени пред „Струма” от кметицата на Баня Мария Юрганчева, която е категорична, че е против избиването на кучета, но е и неин дълг да мисли и за безопасността и сигурността на жителите и туристите на селото.

„При мен непрекъснато постъпват сигнали от жители и хотелиери в селото за бездомни кучета с искане да се направи нещо по въпроса. Това, което ние правим, е да сигнализираме фирмата, с която община Разлог е подписала договор за кастрация и обезпаразитяване. Те редовно идват и събират кучетата, след което ги връщат. Ние сме в един омагьосан кръг – от една страна жителите, които недоволстват и се страхуват за децата си, от друга – защитниците. Не отричам, че според мен е по-добре тези кучета да не се връщат в селото, а да се водят в приюти, но не и да се избиват. Проблемът с бездомните кучета наистина е сериозен и трябва да се търси решение”, каза кметицата на село Баня Мария Юрганчева.

Кметът на община Разлог Красимир Герчев също е категоричен, че общината спазва всички законови разпоредби.

„Всеки месец ние се отчитаме пред Националната ветеринарна служба за това колко кучета са заловени и какви манипулации са извършени, колко средства са заделени за това и т.н. Всякакви обвинения в тази посока са безпочвени, както и че кучетата се избиват”, каза кметът Красимир Герчев и допълни, че община Разлог ще предостави подробна информация по въпроса.

„Категорично не правим евтаназия на бездомните кучета. Събираме ги, обезпаразитяваме ги, ако не са кастрирани, се кастрират и се връщат по местата. Имаме доста  кучета, които ги взеха чужденци и заминаха за чужбина. Опитваме се да намерим дом на възможно повече кучета, но няма как да се приютят всички. Ние от няколко месеца имаме договор с общината и досега сме правили евтаназия само на едно куче, което беше блъснато от кола. Дори не сме го намерили ние, докара го един човек, който лично поиска то да бъде евтаназирано и да не се мъчи, защото беше в много тежко състояние – със счупени крайници, вътрешен кръвоизлив”, каза д-р Манушкин от фирмата, наета да се грижи за кастрацията и обезпаразитяването на бездомните кучета.

Кметът на Банско Георги Икономов също беше категоричен, че бездомните кучета не се избиват.

„Приютът в Банско е общински. В него кучетата престояват след кастрация два-три дни, след което се връщат по места. Категорично не може да се говори за избиване на кучетата, което освен нехуманно е и незаконно“, каза Г. Икономов.

От ЛРД – Разлог също отрекоха за организиране на ловна хайка за избиване на бездомни кучетата. С проблема за бездомните кучета са запознати и от фондация „Четири лапи“, но от там са категорични, че първоизточникът на проблема са домашните животни, липсата на отговорност от страна на собствениците и липсата на контрол.

„Проблемът е един и същи – изоставянето на домашните кучета, но за да има контрол върху този проблем, трябва всички домашни животни да бъдат чипирани и регистрирани. Такива са законовите изисквания, но това просто не се контролира. Специално в Баня преди време имаше една швейцарска организация, която организираше кастрационна кампания и бяха обработени всички животни. Въпросът е, че се появяват нови отнякъде. Този кръговрат трябва да бъде прекратен. Приютите не са решение. Това е последваща мярка, първата е контрол върху домашните животни. Нашите наблюдения показват, че всяко второ куче на улицата е родено в нечий дом и е изоставено. Там ние няма какво да направим. Необходимо е стопаните да проявят отговорност, но специално в по-малките населени места това не се наблюдава. Затова трябва да има стриктен контрол – да се проверява дали животните са регистрирани и чипирани, за да може, ако попадне на улицата, да се търси отговорност от стопанина. Защо трябва един кмет да носи вина за това, че някой си е изхвърлил кучето на улицата и то е ухапало някого. Има законодателство, където много ясно е разписано какви са ефективните мерки, то е добро, но трябва да се приложи. Когато животното попадне на улицата, трябва да се спре възможността му за възпроизводство”, коментира Явор Гечев от „Четири лапи“. Той допълни, че в района отдавна се коментира за избиване на бездомните кучета и продажбата им с цел организиране на кучешки боеве, но това не е подкрепено с никакви доказателства и остава в сферата на слуховете.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. violeta ivanova

    Да спра да тормозя на животни и те са живи същества да има сурови наказания за виновните

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *