Истинската история на касапина от Лондон, криел страшна, житейска драма

Халил Мосуд, който в сряда окървави центъра на Лондон, бил добър и обичан студент. Провървяло му и в личния живот – в него се влюбила успешна бизнесдама, с която имали две деца. Проблемите със закона, затвора и радикализацията обаче променили всичко. Напуснал семейството си, пише Блиц. След това дъщеря му Анди е прикована към инвалидна количка, след като е прегазена от кола. Масуд я убеждава да приеме исляма. Днес тази млада жена е плътно загърната в бурка. Дали трагедията с дъщерята на Халил по някакъв начин е повлияла на решението му да избере кола като начин за терористичен акт, може само да се гадае.   Животът на Халил Масуд започва да се разпада, след като завършва образованието си. Сменя работата си и никъде не се задържа много. Работи предимно като търговски посредник или телевизионен техник.

Всичко се променя през 1991 г. Тогава среща Джейн Харви. Успешната бизнесдама, която днес е на 48 години, го приема в дома си и двамата заживявата в нейната луксозна вила в източен Съсекс.

Пред “Дейли мейл” техен общ познат си спомня как двамата се запознали. Според него по това време Халил изглеждал като чаровен, млад мъж, който лесно успява да омая жените.   Не след дълго на двамата им се раждат две дъщери. Масуд работи във фирмата на жена си и живеел доста спокоен и луксозен живот. Всъщност още тогава започнал да има проблеми със закона. Обратът в семейната идилия настъпва, когато по-голямата дъщеря на семейството е на осем години.

Една вечер Масуд участва в кръчмарско сбиване, вади нож и го забива в противника си. Пострадалият е приет в болница, а по-късно пред съда Масуд ще твърди, че не е могъл да понесе расизма, с който се сблъскал и заради това започнал сбиването. Съдът не приема този аргумент и Масуд влиза в затвора.

Според бившите съседи именно тогава Халил започва да се радикализира. Когато излиза на свобода, се разделя с предишния си живот, напуска жена си и децата. Близки на семейството твърдят, че след като приема исляма, той решава да живее според традициите и отказва да има каквото и да е с предишния си живот.

Малко след това идва и голямата трагедия в семейството на Масуд, която може би е оказала и влияние върху решението му да извърши терористичен акт, газейки хората с кола. Дъщеричката му Анди е прегазена от кола, докато тича след училищния автобус. Според съседите било истинско щастие, че е оживяла. Заради тежкото нараняване обаче тя остава инвалид и не може да ходи.

Масуд се намесва в живота си още веднъж, когато успява да убеди Анди да приеме исляма. Бившата му съпруга се възпротивява, но момичето все пак решава да послуша баща си. Халил опитва да приобщи и другата си дъщеря, но тя категорично отказва.   Към този момент животът на Масуд започва да се сгромолясва още повече. Негови съседи разказват, че започва да взима кокаин и стероиди.

През 2004 година Халил се жени още веднъж, но и с новата си съпруга не издържа дълго време и се развежда. Тогава се мести в Лутън, където се радикализира още повече.   Халил не обръща внимание и на семейството, от което е произлязъл. Престанал да се грижи и за майка си. По време на разпитите пред полицията след атентата тя ще разкаже на полицаите, че при последната им среща той е споделил, че е болен от рак.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *