Историк, почетен гражданин, написа „Приказка за Кюстендил” – такъв, какъвто трябва да го помнят поколенията

Третата книга – албум на историка Румен Манов „Приказка за Кюстендил”, представиха във Възрожденското училище в Кюстендил. Редактор на книгата е проф. д-р Иля Прокопов, трудът е със съдържание история, спомени и фрагменти от душата на кюстендилеца.

„Книгата е плод на сериозно забавление, с опит да бъдат направени нещата освободено, с фантазия и от сърце. Впечатленията ми за Кюстендил са от 1964 година, идеята на „Приказка за Кюстендил” е да събера и направя нещо, което да остане след нас, защото поколение след поколение като че ли нещата се размиват, отнема се част от знанието. Това е важно, защото паметта е част от етническото ни самоопределяне, което определя част от националната ни сигурност. В тези мътни времена на глобализма този тип творения са нужни”, подчерта Румен Манов.

„Паметта е не само кореновата система, паметта е биографията на един народ. Народ без биография е лесно управляван и манипулиран. Тази книга е опит за запазване на паметта. Затова съм я направил тази книга. Не я насочвам към никого, не заповядвам на никого. Вътре дори съм написал и съм казал – вратата остава открехната”, добави още той.
Манов коментира причините да не може Кюстендил да е блестящия, красив европейски град. Според него основната причина е системата на управление – не на самия град, необходима е не само воля за промяна, но и приоритети, а те са част от ценностната система на управляващите.

Румен Манов е обявен за почетен гражданин на Кюстендил. Роден е през 1964 година. Над 1000 отделни единици дарява на РИМ – Кюстендил, а с над 50 книги и периодични издания обогатява фонда на Регионалната библиотека в града, ценен дарител е и на църквата „Св. Богородица”.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *