HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Италианецът Каприоти се подигра с дупнишките шивачки под носа на омбудсмана Мая Манолова, откри фирма на името на жена си, прави нов цех

Италианецът Луиджи Каприоти, който остави 200 шивачки от Дупница без работа и заплати, отваря нов цех в града. Оказа се, че до 15 март Каприоти е бил на заплата като технолог в обувния цех на Клаудио Мароки и той се е изнесъл, след като договорът му не е бил подновен.

Каприоти е прехвърлил цялото си имущество на съпругата си дупничанка и на нейната дъщеря. Той обявил в НАП, че фирмата му “Амбонданца” закрива дейността си и е уволнил 200-те работнички. В същото време е открил нова фирма “Виктория Каприоти”. В буса, в който шивачките се усъмниха, че събра багажа си, за да избяга, италианецът натоварил обувки и материали за новия цех, който ще отвори до дни в бившия Месокомбинат в Дупница.

Пак вчера стана ясно, че омбудсманът Мая Манолова, най-после след неколкократни обещания пред работничките, сезира главния прокурор Сотир Цацаров за нарушените права на работниците от обувния цех „Абонданца“ в Дупница. Националният обществен защитник изпрати писма и до НОИ, НАП, както и до Главната инспекция по труда с искане за своевременното преустановяване и отстраняване на нарушенията на работодателя.

Както “Струма” писа, Каприоти в присъствието на Мая Манолова подписа споразумение с работничките да им изплати заплатите на четири транша. Първият транш трябваше да изплати на 10 март, дни преди тази дата той поиска от шивачките да подпишат ново споразумение плащнето да стане на 16 март, но те отказаха.

На 15 март екип на омбудсмана посети отново Дупница и разговаря с работниците и Луиджи Каприоти, който обясни забавянето с факта, че собственикът на фирмата пристига на 16 март и тогава ще бъдат изплатени парите от първия транш, но това не се случи.

Шивачките недоумяват защо чак сега, след близо месец от началото на протестите им, Мая Манолова, която им обещаваше помощ, е уведомила институциите за нарушените им от италианеца права и продължават да чакат заплатите и обезщетенията си. Става въпрос за около 250 000 лева, които включват и дължимите осигуровки.

НАТАЛИЯ ПЕТРОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *