Италианци припомниха европейски рекорд на „Беласица“ с 11 800 фенове на „Армията“

На интересна находка попаднахме в италианския спортен сайт sprintesport.it , разработил материал за футбола в България след тегленето на жребия за световните квалификация преди СП в Катар 2022 г., който събра в една група трикольорите и скуадра адзура. Това е накарало колегите на Ботуша да направят проучване как се развива най-популярната игра у нас. Освен приликата в знамената на двете държави, авторите изтъкват още една аналогия, че клубовете в двете страни не получават каквато и да е финансова помощ нито от съответните федерации, нито от правителствата. Което според тях оказва много сериозно влияние и създава огромни трудности за развитието и съществуването на аматьорските клубове. Акцентът в статията пада върху “Кариана”, “Марица”, “Пирин” /Рз/ и “Беласица”, с уговорката все пак, че цитираните тимове от Югозапада са изцяло на общинска издръжка на този етап.

“Относително по-добра е ситуацията на юг, където сякаш усещат в по-малка степен последиците от пандемията. В този смисъл информацията идва от тези клубове, които са част от най-високото аматьорско стъпало, разделено на 4 по географски принцип, и заедно с Първа и Втора професионална лига оформят футболната йерархия в България”, се казва в проучването.

И тук идва интересното. На италианците не им е убягнал фактът в какъв социален феномен се е превърнал футболът в крайния Югозапад и какво влияние е имал върху обществения живот в Петрич, припомняйки славната история на “Бела” отпреди 40 г.

„Бяло-червените от Петрич все още притежават един много специален рекорд сред всички по-големи и по-малки отбори на Стария континент. Става дума за 1980 г., когато за дебютния мач на петричани след историческата промоция за българската Серия “А” около 12 хиляди души от града /тогава с население от 28 хиляди жители/ атакуваха столицата София за мача срещу ЦСКА. Окупацията на трибуните на препълнения стадион “Българска армия” от около 11 800 фенове на гостите представлява неподобрен и до днес европейски рекорд в съотношението население/посещаемост на спортно съоръжение”, припомнят футболните специалисти от Апенините.


Факсимиле от страницата в италианския сайт за петричката футболна инвазия в София, където има и извадка от вестник “Старт”, посветена на историческия мач отпреди 40 лета

Авторите не знаят, че скоро ще се чества 100-годишнината на “Бела”, и материалът излиза тъкмо навреме и със сигурност ще попадне на мястото си след инициативата на община Петрич и футболната общественост в южния град, които призовават всички, свързани пряко или косвено с историята на комитите, да предоставят материали от всякакъв характер за изготвяне на юбилейно печатно издание за раждането и възхода на “Една идея, една любов, един отбор”.

СТАНЧО СТАНЧЕВ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *