Италия облекчава противоепидемичните ограничения от 26 април

Италия ще облекчи свързаните с коронавируса ограничителни мерки от понеделник, 26-и април, в райони на страната, където епидемиологичната ситуация се подобрява, заяви министър-председателят Марио Драги по време на пресконференция в петък, проведена заедно с министъра на здравеопазването Роберто Сперанца.

Това означава малко по-ранно известно облекчаване на рестриктивните мерки, след като първоначалното разхлабване на мерките беше планирано за началото на май.

„Правителството поема разумен риск въз основа на данните, които се подобряват, макар и не драстично“, каза Драги на пресконференция, „Това се базира на предпоставката, че хората и институциите спазват правилата, така че този разумен риск да бъде успешен“, добави той.

„Можем да гледаме към бъдещето с благоразумен оптимизъм и с увереност“, каза още италианският премиер премиерът

От 26-и април се въвежда пак “жълтата зона” в регионите, съответстващи на изискванията за това. Там се дава предимство на обучението в училище на всички нива, на културните и спортните прояви и занимания на открито. Ресторантите ще работят с посетители, както на обяд, така и вечер, но само навън.

В средата на май ще бъдат отворени откритите плувни басейни, през юни закритите спортни зали за обществено ползване, а от 1-и юли ще може да се провеждат панаири и конгреси.

От 26-и този месец ще може да се пътува между зоните, обозначени като жълти, а между тези с оранжево и червено ще се изисква пропуск с определени критерии, за които се изготвят уточнения.

Остава вечерният час от 22 до 5 часа сутринта местно време.

Драги обяви решението след среща с министри и експерти премиерският дворец „Киджи“ в Рим, която продължи два часа и половина. /БГНЕС, БНР

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *