Италия създава временно нов национален авиопревозвач

Четирима министри от левоцентристкото правителство на Италия подписаха указ за учредяване на нова национална авиокомпания на фона на очакваното спасяване от държавата на губещата „Алиталия” (Alitalia), съобщават ДПА и БТА.

“Учредяването наново представлява първата стъпка към създаването на висококачествена транспортна компания, която да е конкурентна на международния пазар”, се посочва в изявление на италианското финансово министерство от снощи. Това бе “крайъгълният камък за съживяването на италианския въздушен трафик”, се допълва в съобщението.

За последно „Алиталия” бе на печалба през 2002 г., а от май 2017 г. е под административно управление, контролирано от държавата.

Вчера са били посочени и ключови мениджъри за новата авиокомпания. Те имат срок от 30 дни да изготвят нов бизнес план, който трябва да бъде одобрен от Европейската комисия, отговаряща за политиката за държавните помощи в ЕС.

Италианският министър на транспорта Паола Де Микели заяви, че планът ще бъде с петгодишна перспектива и ще има за цел бъде избегнато значително свиване на дейността, без закриване на работни места и с флотилия от над 100 самолета спрямо 113 в момента. Де Микели спомена във Facebook името “ИТАлиана” (“ITAliana”) за новия превозвач, докато медиите залагат на “Алиталия Ита” (“Alitalia Ita”).

Правителството уточни, че авиокомпанията с преобладаващо държавно участие ще бъде само временно явление.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *