И мъжете, и жените лъжат за секса

Както мъжете, така и жените послъгват за сексуалното си поведение, за да са в крак с културните възприятия за мъжката и женската сексуалност, показва ново проучване.
Мъжете преувеличават броя на партньорките си, за да се доближат до образа на „истинския мъж“ – такъв с много бивши гаджета и много опит. Жените, от друга страна, твърдят, че имат по-малко опит, отколкото в действителност.
Според Тери Фишер, психолог от Ohio State University, хората полагат особени усилия, за да съответстват на стереотипите за сексуалност. В това отношение те са различни от останалите стереотипи. Изследователите установяват, че мъжете трудно признават за някои „женски дейности“ като писане на стихове. Тук жените са по-откровени и признават, че понякога прибягват до по-мъжко поведение като разказване на мръсни шеги.
Изследователите анкетират 293 студенти по отношение на 124 различни дейности и измерват честотата на извършването им, категоризирайки ги от никога до много често. Интересното е, че част от участниците са свързани с полиграф, детектор на лъжата. Като цяло, участниците демонстрират типично мъжко и типично женско поведение, независимо дали са вързани към детектора или не. Мъжете, обаче, си позволяват да преувеличават броя на партньорките си, когато не са свързани към детектора. Жените, от своя страна, съобщават за по-малко партньори, когато не са свързани към полиграфа.
Изследователите констатират, че половите стереотипи са може би единствените, с които хората активно се стремят да се съобразяват.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *