И урология в МБАЛ – Благоевград стана Ковид отделение, разширяват реанимацията, фирмите отказват да монтират климатици от страх от зараза…

МБАЛ – Благоевград вчера разкри поредното отделение за болни от коронавирус. Отделението по урология се трансформира, тъй като напливът от болни с усложнения не спира и 12-те легла в него ще бъдат предназначени за тях.

Както „Струма“ писа, в урологията бе преместен екипът на хирургия, след като преди 10 дни тяхното отделение стана ковидно. След това обаче четирима лекари хирурзи се разболяха, като някои от тях се оказаха и с коронавирус, а две от медсестрите, които също бяха заразени, са приети за болнично лечение. На практика благоевградската болница се превърна в Ковид болница, останаха само три отделения – АГО, неонатология и детско, които няма да бъдат преобразувани по време на коронакризата.

Решението за превръщането на МБАЛ – Благоевград в Ковид болница бе обсъдено на последния медицински съвет, а вчера се очакваше да бъде утвърдено със заповед на здравния министър проф. Костадин Ангелов, заяви директорът на болницата д-р Огнян Митев. До вчера хоспитализираните пациенти с коронавирус в МБАЛ – Благоевград още не бяха преминали 200, но заетите легла доближават тази бройка. В болницата има 300 легла, т.е. близо 2/3 от тях са заети от пациенти с коронавирус, което надвишива трикратно изискванията на здравния министър за разкриване на 20 % ковидни легла във всяко лечебно заведение. На практика възлови отделения, които функционираха в нормална ситуация, сега вече не съществуват, защото всичко е Ковид, а пациенти с други заболявания се насочват към частната болница.

Заради увеличаване броя на тежките случаи болничното ръководство предприе мерки за разширяване на отделението по реанимация, като обособи допълнително помещение за още 2 легла. Проблем възникнал с поставянето на климатици, тъй като нито една фирма не се съгласила да извърши монтажът заради страх от заразата.

„Климатикът трябва да се постави отвън, не съществува опасност, но явно се притесняват. Ще намерим начин да се справим“, коментира д-р Митев. 

Извънредната ситуация ражда извънредни решения, както се случи във вътрешно отделение, в което бяха разкрити допълнителни легла в столовата. Въпреки огромния натиск, на който е подложено здравното заведение, директорът Огнян Митев не губи кураж и се надява на финансова компенсация от държавата, която преди няколко дни обеща 50 млн. лв. допълнително за укрепване капацитета на големите структуроопределящи болници.

Припомняме, че клиничната пътека за лекуване на коронавирусна пневмония стана 1200 лв., същата сума бе обещана и за обикновената пневмония по пътека № 39.

„Все още не сме получили пари от нова клинична пътека. Обяснението, което чух, е, че всичко е подготвено от НЗОК, но няма кой да подпише договора от страна на Българския лекарски съюз, тъй като били болни“, каза за „Струма“ управителят на общинската белодробна болница д-р Петър Георгиев.

Петър Георгиев

В момента хоспитализираните с Ковид пневмонии при него са 15 човека на различна възраст – има млада жена на 33 г. и баба на 81 г. 20 са пациентите с обикновени пневмонии и 10 с туберкулоза. „Вирусът трябва да мине през повече хора, за да се пасира и силата му да намалее. Но ще продължи да съществува поне 2-3 години. Като пулмолог с дългогодишна практика,  включително в Германия и Чехия, ви казвам, че PCR  тестовете не са от голямо значение. Аз съм клиницист, виждам ренгеновата снимка и това е напълно достатъчно. Пневмония се лекува с антибиотици”, категоричен е д-р Георгиев.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *