Йоан мие кръв от лицето си пред съученици 135 мин. след убийството на Георги

Йоан Матев, задържан за убийството на Георги Игнатов в Борисовата градина, е бил на поне 7 места след смъртта на ученика, преди да се прибере у дома, показа проверка на “24 часа”.

Само 2 часа и 15 минути след срещата им негови съученици са го видели да мие кръв от лицето си. На 2 юни 2015 г. 17­годишният тогава Матев трябвало да е на тренировка по тенис от 10 до 12 ч.

Вместо това обаче се обадил на брат си Марсел и му казал, че няма да дойде, а вместо това ще се “помотае”. Така в 11,42 ч той срещнал Игнатов, който чакал приятелката си Лора Крашевска да свърши с часовете.

Матев искал да обере момчето, но след като го наръгал, се уплашил и избягал, без да вземе нищо. Часът е засечен от справка на клетките на мобилните оператори.

Само минута по­късно Матев се появява срещу сградата на БНР и е засечен от камера. Часът ѝ показва 11,30, но според експерти е грешен и става дума за 11,43 ч. Няколко мига по­рано Йоан се е отървал от ножа, но това е попаднало в мъртва за снимачката точка. Младежът хуква по бул. “Драган Цанков” в посока Телевизионната кула. По пътя му отново е сниман от камера на автокъща. Маршрутът на Йоан в следващите минути остава неясен за разследващите. Знае се, че е успял да стигне до Румънското посолство на ъгъла на бул. “Михай Еминеску” и бул. “Шипченски проход”, където хвърля суитшърта си. Около 12 ч той се обажда на брат си и му казва, че е в района на Борисовата градина. Марсел току­що е приключил тренировка. Йоан отива при него и му разказва за срещата си с Георги. По това време задържаният все още не знае, че Игнатов е починал. “Стана грешка.

Исках да му взема парите, но случайно го намушках с нож”, казал Йоан на брат си. В следващите минути към Матеви се присъединява техен приятел. Тримата напускат кортовете и минават покрай Сектор “Б” на националния стадион “Васил Левски”, завиват вляво, минават покрай Конната база и тръгват по бул. “Драган Цанков”.

Около 12,15 младежите си вземат сандвичи от магазинче до “Римската стена”. След като хапват, отново минават край Конната база и виждат много полицаи там, но не се спират. В следващите минути маршрутът на Матев се губи.

Около 14 ч той вече е в училището си ­ частната езикова гимназия “Езиков свят”. Там негови съученици го видели да мие кръв от дясната страна на челото си. Дни по­късно го познали като“ самотния бегач”, чиито снимки бяха разпространени от МВР след убийството. Никой обаче не подал сигнал в полицията (виж каретата). Официално младежът бе издирван като свидетел, а не като извършител на убийството,

Той бе заловен, след като неговата съученичка Стефани Вълчанова се свързала с приятелката на убития Георги ­ Лора Крашевска, за да ѝ каже, че познава младежа от записите, разпространени от МВР. Крашевска подала сигнал, а в сряда Матев и брат му Марсел бяха задържани. По­малкият от двамата разказал всичко и посочил шахтата, в която бил хвърлен ножът.

Проверяват педагозите на Матев Ще приложим цялата строгост на закона за всеки, който е знаел, че тичащото момче в Борисовата градина е убиецът на 15­годишния Георги Игнатов. Това съобщи говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова във връзка с информацията, че педагози, съученици и директорът на училището, в което е учил Йоан Матев, са знаели, че той е наръгал смъртоносно Игнатов.

Тя обясни, че прокуратурата не може да подведе под наказателна отговорност брата и родителите на Йоан, тъй като те са негови роднини и имат право да замълчат за кръвопролитието, ако са знаели. Въпреки това братът на Йоан – Марсел, разказал на полицаите за убийството и посочил къде е изхвърлен ножът.

Директорката се заканва със съд “Моля незабавно да се спре безпрецедентната медийна атака, насочена срещу мен лично и моите колеги във връзка с убийството на Георги Игнатов, и призовавам да бъдат оставени прокуратурата и съдът да изпълнят задълженията си съгласно закона.” Това написа в отворено писмо до медиите директорът на частното училище “Езиков свят” Василка Николова. В последните дни разследващи съобщиха, че тя и преподаватели разпознали ученика си Йоан Матев като “самотния бегач” от Борисовата градина. “Те дори са го коментирали помежду си”, каза съдия Ралица Манолова от Софийския градски съд, след като остави 19­годишния младеж в ареста. Николова се закани да съди всеки, който петни доброто ѝ име.

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *