Йорданка Шумарова е с най-красива градина и двор в Банско, къщата на Калин Фикийн в Добринище с най-цветен балкон

Наградиха най-красивите градини на Банско на официална церемония в Дома на изкуствата в курорта. Излъчени бяха победители в няколко категории. В традиционния конкурс сред множеството хотели, механи и други места за настаняване бяха класирани и частни домове, поддържани с много любов от своите собственици, хора, които обичат красотата, цветята и най-вече градините си, и отделят внимание и грижи, за да превърнат пространствата около домовете си в цветна и жива картина.

Заслужено първата награда от онлайн гласуването в категория „Най-красиво оформен двор/градина“ /сн. 1, 2, 3, 4, 5, 6/ спечели Йорданка Шумарова /сн. 7/, която дори не очаквала да бъде сред фаворитите в конкурса.

„Не очаквах да спечеля и много се изненадах, но и много се зарадвах, когато чух името си – сподели победителката и допълни: – Доставя ми удоволствие да работя в градината. Обичам да изляза в двора и да си направя нещо, което на мен ми харесва. Съветваме се с децата и те също помагат. Синът ми например направи от огромна стара каца, която събира 1 тон грозде и е останала от моя дядо, къщичка за внуците. Вътре има масичка със столове и те си играят. Това ме радва, че и те имат свое местенце. Поддържаме градината изцяло сами и винаги се стараем да има хубави цветя, а всяка година да правим нещо различно”, разказа Й. Шумарова. 

Жената вече има и нови идеи за следващата година. За тях ще използва подръчни материали – дърва и стари керемиди. Идеята е да сътвори с тях стара пещ. Част от детайлите около новата идея също вече са ясни. Нови, по-големи саксии, в които да посади красиви цветя, също са в плановете й за догодина. С вкус и мерак Йорданка Шумарова оформя градината си всяка пролет. „Не съм учила за това, винаги съм работила като чистачка по хотелите и съм била работник по заводите“, шегува се жената. Наред с градината си в Банско тя се грижи и за друга в наследствена къща от свекър й на село, помага и на кметицата на село Обидим за оформяне на зелените площи в селото.

С наградата за най-цветен балкон на къща /сн. 8/ си тръгна Мария Кехайова, а за най-цветна тераса – Руми Рошкова /сн. 9, 10/. Райна Дворньова пък спечели наградата за най-добре поддържано пространство пред жилище /сн. 11/. С награди в същите категории бяха отличени местни хотели, къщи за гости и механи.

Отличени бяха и победителите за Добринище. Там сред наградените също имаше хотел, къща за гости и механа, а от гражданите наградата за най-цветен балкон на къща спечели Калин Фикийн /сн. 12/. 

Всички победители получиха красиви пакети с цветя, които да допълнят създаваното от тях цветно вълшебство.

Конкурсът се провежда от няколко години и вече се превърна в традиция за курортния град.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *