Йордан Кисьов от Силистра е тазгодишният носител на националната награда по живопис на името на Владимир Димитров-Майстора

76- годишният художник от Силистра Йордан Кисьов получи в Кюстендил годишната национална награда за живопис „Владимир Димитров-Майстора“ за 2021 г. Той бе избран сред пет номинации, сред които бяха Георги Лечев, Димитър Чолаков, Румен Гашаров и Румен Жеков. Наградата се връчи в деня на рождението на Майстора в художествената галерия в Кюстендил.

„Силно съм развълнуван,защото не е случайна награда, а на името на един от най-големите български художници. Наградата дължа на сина си, той живее в София и ме съпровожда. Аз живея в Силистра. На 14 години влязох в Художествената гимназия в София и продължавам досега да рисувам. Ако мога да кажа, че това, което правя, е рисуване. Започнах с пейзажи, портрети, натюрморти. Даже на портретите слагам лентичка, за да не разбере жена ми. Догодина ще направя изложба в Кюстендил и ще видите какво рисувам. За съжаление не успях да стана преподавател, трудно ми е да обяснявам какво да се прави и как да се рисува. Преди години правих и изложби в чужбина, сега секнаха поканите, но аз продължавам да рисувам“, заяви носителят на наградата Йордан Кисьов. Той благодари за наградата на община Кюстендил, на СБХ и на всички, дошли в този ден да го почетат.

Йордан Кисьов е бивш директор на Силистренската художествена галерия . От колегата си Валентин Господинов – директор на галерията в Кюстендил, носителят на приза получи ваучер от 7000 лева от името на община Кюстендил и Министерство на културата.

Наградата на името на Майстора съществува от 1973 г. до края на 80-те години на миналия век, след което е възстановена през 2012 г. Тази година честваме 139 години от рождението на големия художник Владимир Димитров-Майстора. След церемонията бе открита изложба и на Елица Тодорова, която е носител на националната награда за живопис за миналата година.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *