HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Кабинковият лифт в Банско работи от вчера, въпреки че снегът е малко, чака се температурата да падне под -3 градуса, за да пуснат оръдията и да подготвят пистите

Въпреки малкото сняг в Пирин и невъзможността за каране на ски от вчера кабинковият лифт в Банско официално бе пуснат. Предвижданията на концесионера са се съоръженията в ски зоната да работят до 15.04.2018 г. включително. Датите за начало и край на сезона обаче могат да бъдат променяни в зависимост от метеорологичните условия и снежната покривка.

Само 16 дни преди откриването на зимен сезон 2017-2018 година добри условия за каране на ски в планината над Банско все още няма. Оръдията за сняг са в готовност, но за да успеят да произведат достатъчно количество за подготвяне на трасетата, температурите трябва да паднат под -3 градуса. Тези температури се достигат само за няколко часа от денонощието, но това време не е достатъчно, за да се произведе необходимото количество и да се обработят пистите до степен, подходяща за ски. Естествена снежна покривка в планината има само по високите части, но също все още е малко. На Бъндеришка поляна снежната покривка е около 15 сантиметра, а на Тодорка – 5 сантиметра. Сняг все още няма на Чалин валог.

Надеждите на бизнеса в зимния ни курорт са температурите да се задържат минусови, за да може оръдията да натрупат достатъчно количество сняг по пистите за откриването на сезона. Близо 400 са монтираните оръдия за изкуствен сняг в ски зоната и покриват 95% от териториите на пистите.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *