Кажи ми коя зодия си, да ти кажа от какво се страхуваш

Овен
От бюро и стол
Трудно е да засечеш движението на Овена – в един момент е тук, в следващия – там. Това, че обича да споделя подробно и пространно как прекарва деня си, не помага, тъй като всекидневните му траектории са твърде объркани и многобройни. Колкото и да ви се оплаква, не го съжалявайте. На него така му харесва. Представата му за пъкъла може да е свързана със сяра, огън и космати дяволици с червени от пиене очи, но това не го плаши. Истинският Овен се бои само от едно – да бъде принуден да седи на бюро по 8 часа всеки ден. А името на тази фобия е катискофобия.

Телец
От ново начало
Кой е най-работният в зодиака? Телецът, разбира се. И знаете ли защо? Защото той работи дори когато спи. Докато гледа телевизия, яде или похапва, Телецът се труди, независимо че на околните им се струва другояче. Представителите на този знак вярват твърдо в тази истина, затова не се опитвайте да ги разубедите. Единственото нещо, което може да ги откаже от намеренията им да (продължат да) работят, е мисълта, че трябва да променят навиците си и дневния си режим. По тази причина Телците са най-застрашени от тропофобия. Това е страхът от движение и промяна.

Близнаци
От еднообразие и скука
Един от най-ужасните страхове за Близнаците е скуката. Затворете Близнака дни наред в стая с някой глупав човек без въображение, чувство за хумор и мярка. Отнемете му всички средства за самоотбрана – ножове, пепелници, книги и т.н. предмети за мятане. Заковете столовете и масите за пода и ще видите колко изобретателен е Близнакът, който в крайна сметка ще успее да види сметката на досадника. А как? Това не е по ума на нас, останалите хора не – Близнаци. Но омразата им към скуката граничи с ирационален страх. Тасофобия е името на тяхната болест.

Рак
От разлъка и от болести
Може би по-правилно би било да наричаме зодиакалния знак Рак “Лепка” – това е малко мекотело, което се прилепя към дъното на корабите. По подобен начин Ракът се закача към любимите си хора и ги следва, където и да са. Един от ужасите за Рака е мисълта, че с партньора може да се разделят. Това не е фобия а цяло психично разстройство, наричано от специалистите “разстройство тревожност от раздяла”. Ракът много се бои и от болести – затова мнозина представители на този знак са прикрити или явни хипохондрици. А страхът им от наранявания и физически страдания се нарича пантофобия.

Лъв
Че ще се провали
На Лъва най-любимо му е да прави като лъвовете: след като цял ден е спал, привечер да разтръска тържествено грива и с бавна походка да отиде да се нахрани с това, което му е наловила жената. А междувременно художници и сценаристи на “Уолт дисни” да правят филми за него. Цар Лъв се храни не само с първокачествена храна, но и с хорското възхищение. Заради едното възхищение е готов и на саможертви, и на лишения, дори и на труд! Затова тайно подвива опашка при мисълта, че може да се катурне от пиедестала, на който с толкова усилия се е покачил – това е базифобия, страх от падане.

Дева
От страхотии в бъдещето
Девите не се страхуват – те знаят. Знаят, че повечето хора на този свят са пионки, поставени кой знае от кого, за да дразнят лично тях, Девите, и да постоянно да се опитват да ги измамят. Те знаят, че светът е голям и микроби дебнат отвсякъде. . Но не ги обиждайте, че страдат от проста мизофобия (страх от микроби), комбинирана с мизантропия. Тяхното трето око вижда много по-надалеч. Те знаят, че нещо ужасно ще се случи в близко или поне в обозримо бъдеще. Панофобия е името на този страх от бедите, които неминуемо ни предстоят.

Везни
От самолети и летене
От едната страна на везната им е струпана всичката добрина на този свят – мек, мил и обичлив характер, възпитание и сговорчивост. От другата страна, незнайно как, се е озовал странен товар – магарешки инат, пасивна агресивност и дори нажежена до бяло злост, която разтапя метал, стъкло и бетон. Характерът на Везните е заключен в равновесната точка на тези две толкова натежали страни. Ако останат само с добрите или само с лошите си качества, биха загубили баланса си. Което няма нищо общо с фобията, от която най-често страдат – страх от летене или аерофобия.

Стрелец
От обвързване
Стрелецът е търсеща душа, за която в думата серендипити (способността да откриваш прекрасни и неочаквани неща) е смисълът на живота. Той обича приятелите, роднините, децата, котето, кучето, игуаната и партньора си. Но колкото и да е привързан, е в състояние да ги изостави завинаги, ако те се опитват да го ограничат или да спрат развитието му. Такъв е кентавърът – наполовина философ, но и наполовина дивак. А тази, втората половина, го кара да се дърпа като истерично магаре, когато усети, че някой се кани да му надене хомота. Страхът на Стрелеца е страх от обвързване – гамофобия.

Козирог
От чуждото мнение
Възпитани, разсъдителни, сдържани, винаги на около 2 милиметра от съвършенството. Това с едно изречение описва Козирозите. Като хора, които успешно ръководят собствения си пиар, те не биха допуснали в характеристиката им да пише още, че са отмъстителни, злопаметни и страдат от аглиофобия (страх от болката) или нозокомефобия (страх от болници). Боят се и от летене със самолети (аерофобия). Ако се замислят, ще установят, че ги притеснява и мисълта, че може да бъдат погребани живи – тафофобия. Но особено много ги е страх от чуждото мнение, сиреч често ги тресе алодоксафобия.

Водолей
От капани и забрани
Водолеят е неспасяем индивидуалист и дори хоровото пеене обича да прави индивидуално. Той е известен с точната си преценка. Той никога не бърка и в спора винати е прав, даже и когато спори със себе си. Освен това е по-умен от вас, но, разбира се, е достатъчно възпитан, за да ви го каже. Поради тази своя прекомерна интелигентност, ненавижда масовите мероприятия и не може да търпи институциите и забраните. Водолеят високо цени свободата си и е готов да се бори за нея. Така че смъртен ужас му вдъхва мисълта, ме може да бъде хванат в капан – тоест, често страда от клайтрофобия.

Риби
От скандали и конфликти
Рибите обитават едновременно два свята: този на фантазиите и онзи на страховете си. Понякога се вясват и на този свят, обикновено с някоя неадекватна забележка или чудата постъпка. Те са доста тревожни по природа и ако седнем да изброяваме всичките им латентни или действащи фобии, ще трябва да издадем справочник. Страхуват се и от планини (страх от високо – акрафобия), и от дупки (трифофобия). Таят в душата си ужас от това, че остаряват (гераскофобия) и страх от бъдещето (хронофобия). Но единственият страх, който не могат да преодолеят, е страхът от конфликти. Труд

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *