Каква е разликата между бели и кафяви яйца

Що се отнася до храната, златното правило е, че кафявото е по-добро. Кафяв хляб, пълнозърнести бисквити, кафява захар – всички се смятат за по-здравословни от белите си колеги. Но какво ще кажете за кафявите яйца? Цветът на черупката оказва ли някакъв ефект върху качествата на яйцата?

Белите яйца се снасят от пилета с бели пера или „кокошки албиноси”, докато кафявите се снасят от кафяв сорт кокошки (които са и по-често срещани по нашите географски ширини). Оказва се обаче, че отглеждането на бели кокошки е много по-евтино, тъй като те ядат доста по-малко. Ето защо и самите яйца се различават по размер – кафявите винаги са с няколко см по-големи, а и черупките им са по-здрави, което се дължи на по-голямото количество омега-3 мастни киселини.

Няма реална разлика между кафявите и белите яйца по отношение на хранителната им стойност. Но в наши дни кафявите яйца се свързват с това, че са био, което може да ги накара да изглеждат по-здравословен избор.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *