Какви късмети се слагат в питката на Бъдни вечер?

По традиция на Бъдни вечер семейството се събира край трапезата, отрупана с постни ястия. На нея неизменно присъстват варива (боб или леща), постни сарми, ошав, чушки, пълнени с боб или с ориз, жито и др. В центъра на празничната трапеза обаче стои питката с късмети.

Важно е да отбележим, че някои семейства правят обикновена питка и слагат късметите в баница, но повечето домакинства се придържат към първия модел – т.е. содена питка с късмети. По традиция най-възрастният член на семейството трябва да разчупи питката. Той отделя първото парч за дома, второто – за Богородица (но ако семейството не е вярващо пропуска тази част) и раздава останалите, като започва от най-възрастните и стига до децата. В различните краища на България традицията да се слагат късмети в питката за Рождество доста се различават и докато в един край в питката слагат само паричка и дрян за здраве, то на други места слаг много и различни късмети.

В Западна България освен традиционната пара и дрянова клонка се слагат още бяло копче за овцете, бобче за плодородие, житен клас за орача, бяло сгънато листче за учение и др. Обикновено броят на късметите в този край е равен на броя на хората край трапезата, като се предвиждат и късмети за Богородица и за къщата.

Някои добавят към късметите и съвсем съвременни пожелания като нова кола, повишение, люлка, ново гадже и т.н., но това е по-скоро изключение. Повечето хора предпочитат да се придържат към традиция и да оставят по-нетрадиционните и материални пожелания за новогодишната баница.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. petia

    Отслабвам вече около 2 месеца- минус 28 кг,също нямах мотивация за отслабване след раждането,но един ден като се погледнах в огледалото се ужасих- видях разплута в мазнини ЛЕЛКА,а съм само на 22,при това мъжа ми тежи 65 кг,можете да си представите как изглеждахме заедно !Да си кажа честно една приятелка ми препоръча диетичния спрей,веднага го поръчах,мъжът ми също ме поддържаше – резултатите не закъсняха!Много се радвам ,че не се мъчих с разни диети,каши,листа от зелка,елда и др.такива щуротии.Дебеланки ,не се отчайвайте !Има вълшебна пръчица,която ще ви помогне отново да живеете ! bit.ly/2B5YZxA

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *