Какви опасности крие еднообразното хранене?

След като младеж от Великобритания загуби слуха и зрението си заради прекомерната консумация на чипс и бял хляб, екип на NOVA провери с какво предпочитат да се хранят младите хора у нас.

Няма по-искрена любов от тази към храната, казва Бърнард Шоу. И ние решихме да проверим прав ли е великият писател – какво обичат да похапват младите хора? „Повечето си наблягат и на по-мазни хранички“, каза управителят на верига за бързо хранене Костадин Шкетрев.

Специалистите обаче съветват да се избягва консумацията на пържена и мазна храна. „Еднообразното хранене, човек, който се храни непрекъснато с пържени храни и полуфабрикати може много тежко да увреди здравето си и да се стигне дори до фатален изход“, каза още диетологът Огнян Симеонов.

Как вредна диета може да доведе до слепота?

Натрупване на мазнини, качване на килограми, забавяне на метаболизма – това са само част от проблемите, до които може да доведе еднообразното хранене. Междувременно, на детската площадка майките разказват, че здравословното хранене за тях е приоритет. „Предпочитанията на децата могат донякъде да се контролират и да се създадат от родителите. Когато децата от малки свикнат да се хранят с нездравословни неща, този навик остава“, заяви Добромира.

„Цялото семейство сме вегетарианци“, каза още Петрана.

Често децата са на друго мнение. „Супата на мама ми е любимото нещо за хапване, но пица обичам повече“, добави дъщерята Петрана Любомира.

Без значение от вкусовите предпочитания, основният съвет на диетолозите звучи така: „Хранете се разнообразно, нека нашето лекарство бъде нашата храна и обратното. Храната може и да ни разболее и да ни излекува“, добави Симеонов.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *