Какви опасности крие студовата алергия и как да я облекчите

През зимата често се шегуваме, че сме алергични към студа и че чакаме с нетърпение по-топли дни. Всъщност за някои хора студовата уртикария далеч не е шега. Освен ниските температури, вятърът също допринася за появата ѝ.

Ако някой е алергичен към студ, всеки път, когато излезе навън при определени ниски температури, ще се появи обрив (уртикария) на всяка открита част на тялото“ – казва алергологът д-р. Сандра Хонг от клиниката в Кливланд.

Симптоми на студова алергия

Тази алергия, известна също като студова уртикария, се появява върху части от кожата, които влизат в контакт със студен въздух, вода или студени повърхности, често причинява:

– сърбеж;

– зачервяване;

– подуване и обрив.

Реакцията обикновено се проявява в рамките на пет до десет минути след излагане на студ и може да продължи около един до два часа.

Жените по-често страдат от студова алергия

Жените са по-податливи на студова уртикария от мъжете, а в някои случаи студовата алергия изчезва след няколко години. По-екстремни ситуации, като плуване в ледена вода, могат да доведат до загуба на съзнание, шок и дори смърт при хора със студова алергия.

Ако хората прекарват дълго време на открито или са изложени на много ниски температури, те наистина могат да имат имат тежка алергична реакция, която да животозастрашаваща„,  казва още д-р. Хонг.

Лечение на студова алергия

Истинската свръхчувствителност към студ е рядка, но се проявява по-често в райони с по-студен климат. Въпреки че децата и младите хора са най-податливи, студовата уртикария може да се появи при почти всеки.

Алерголог или дерматолог може да тества кожата ви и да провери за реакции към студ. Американската дерматологична асоциация съобщава, че този тест обикновено се извършва от дерматолог, който поставя торбичка с кубчета лед върху предмишницата, за да провери реакцията на кожата.

Ако се появи уртикария, причинена от студ, лекарят често може да препоръча антихистамини за облекчаване на симптомите. В случай на тежка алергична реакция, лекарят препоръчва автоматично устройство за инжектиране на адреналин, което пациентите трябва да имат със себе си през цялото време.

Най-добрата защита от студова алергия

Ако трябва да излезете, не забравяйте да се облечете топло и да защитите всички части на кожата си, доколкото е възможно – с шапка, ръкавици, шал, ботуши и пластове дрехи, за да сте сигурни, че ще останете топли.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *