Какви са версиите за приземяването на самолета в Минск

На борда на самолета, летящ от Атина за Вилнюс, е имало и българин, а страната ни определи като абсолютно неприемливо нарушение на международното право принудителното приземяване на самолета в Минск. Анна Ангелова ще ни каже още.

На борда на приземения самолет пътували общо 171 пасажери. Външният министър на Литва първи съобщава, че сред тях има и българин. До промяна на курса на самолета се стига заради заплаха на борда – но въпросът е каква.

Основната хипотеза е следната: беларуски авиодиспечери получили информация за взривно устройство на борда. И се свързали с екипажа.

Експерт споделя, че командирът трябва да вземе решение на най-близкото летище да кацне и да се извърши проверка – дали сигналът е фалшив или истински.

А пилот разяснява, че при тази хипотеза и командирът би взел решение да отиде до по-близкото летище – което е и крайната му дестинация.

Вместо да продължи към Вилнюс обаче, самолетът обръща към Минск. И то ескортиран от изтребител МиГ-29.

“Това не е стандартна процедура, обикновено се приема принудително – когато самолетът е нарушил въздушното пространство на дадена държава, изтребителите го принуждават умишлено да кацне за изясняване на ситуацията”, обяснява още специалистът.

На земята се установява, че бомба няма. Самолетът може да продължи по своя курс – но без арестувания на летището беларуски журналист Роман Протасевич.

Според експертите подобна случка е безпрецедентна.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *