Царя на баничките Димитър Бакалов затвори 5 от обектите си и съкрати 20 работници

Бизнесменът Димитър Бакалов, известен в Пиринско като Царя на баничките, с верига от обекти за производство на хляб и закуски, рязко сви бизнеса си в резултат на ограниченията, наложени като мерки срещу коронавируса. Той е сложил катинара на пет от обектите си и в момента само 3 от тях продължават да работят.

Репортер на „Струма“ потърси производителя, който има 40-годишна бизнес история зад гърба си, да коментира работата в ситуация на криза. Ето отговора на Димитър Бакалов на въпросите на „Струма“ за извънредните обстоятелства и проблемите, с които се сблъскват работодателите:

„В момента са отворени само обектите ми, които отговарят на новите изисквания – да имат гише и специално разрешително за производство. Няма какво да правим, принудени сме да затваряме, още повече че ситуацията няма да се промени в близките 2-3 месеца. Времето до вдигане на ограниченията е много далече, пикът на разпространение на вируса в България още не е дошъл, после трябва да изчакаме броят на заболелите  да тръгне надолу и едва след това заразата да се излекува окончателно. Поне до края на април според мен няма да стигнем пика. Заради затварянето на обектите ми се наложи да съкратя 15-20 души, но вероятно скоро ще оставя само един обект да работи, защото днес (б.р. вчера) разбрах, че от РЗИ са поставили още някакви допълнителни изисквания. Очертава се и него да затворя, защото не си струва за един обект да държа хора, транспорт, счетоводители, касови апарати…

По-страшното е, че пандемията ще отмине, но нашият град умира. Ние спираме да работим не само заради пандемията, от месеци насам нещата в Благоевград изобщо не вървят, защото няма хора. Аз съм продавал по 500 закуски сутрин от 6.30 до 8 часа, сега за този отрязък минава да купи само един! И няма оправяне като цяло за бизнеса, идва момент да обявим фалит и всички да пратим на борсата. Това е! Звучи ужасно, но е факт и нищо не можем да направим.

Паралелно с производството на закуски фамилията ми имаме и ферма с животни, които целогодишно са на ясла. Проблем за тях с храната нямаме, защото сме се запасили, но пък пазар няма за продукцията ни. Всичко е затворено, а в големите супермаркети не можем да влезем, защото за тях трябва да имаш голяма мандра, а ние не сме такава. Особено в нашия град и като цяло в региона положението е отчайващо.

Мерките, които коментират от правителството за справяне на бизнеса в ситуацията на криза, важат за големите градове, в които ходи Бойко Борисов – София, Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора, Шумен… Там има развитие, там се правят предприятия, там хората работят. Тук нищо не се случва.

Само помислете какво е да се подпомогне бизнесът с 60% от заплатите на работниците?! Хайде да го сметнем: на минималната заплата това са 360 лв., а аз трябва да доплатя около 250-300 лв. за осигуровките, в това число дела на работодателя и на работника, защото ако той не е на работа, какво ще покрие?! Ако от тези 260 лв. ти му вземеш парите за осигуровки, дали ще ти даде?! Това означава, че ти трябва да му дадеш тези 250 лв. и да му допълниш заплатата с още 250 лв., стават 500 лв. На 20 души това са 10 000 лв. на месец, за 3 месеца – 30 000 лв., а държавата ще ти даде смешните 900 лв. на работник! Такава помощ е малко измислена. Аз не искам помощ от държавата, искам държавата да направи така, че градът ни да живее. Техният кмет, на ГЕРБ, за 8 години унищожи града и сега аз за какво да искам помощ – да не работя и да ми дават пари ли?!

Главният прокурор щеше да разследва защо, но нищо не прави. Щяха да разследват и бившия кмет защо изгони всички инвеститори и бизнес от града, колко имота е купил не само в България, а по цял свят, с колко пари и с колко коли излезе от управлението, но кой го разследва – никой! И никой нищо не говори и не пише по тези теми.

Като премине тази пандемия, хората ще тръгнат навън и лека-полека ще започнем и ние да работим, но градът е със затихващи функции, това е страшното. Няма хора, в Благоевград останаха само възрастни, които не излизат и не харчат. Всичко по-младо сутрин се качва на колите си, на рейсовете и тръгва към София на работа. Вечер се прибират при семействата си и почти не излизат навън. Вечерно време аз правех по 500-600 лв. оборот, сега правя едва по 30 лв. и ще затворя. Нощна смяна няма да имам, най-много да я оставя в събота, когато има някаква дискотека. Преди работеха 20 дискотеки, сега е една и тя е наполовина пълна. Всичко умира и не знам защо никой не реагира и не взима мерки да се спре този процес. Само аз от бранша алармирам, но никой не иска да ме чуе. Градът ни умира и Борисов и правителството трябва да предприемат държавнически мерки да стопират този процес с насочване на чуждестранни инвестиции за бизнес тук, а никой не прави нищо! И това е политика на държавата.

Държавата събира целия бизнес в София: от Дупница едно 5000-6000 работници отиват в столицата, от Перник са сигурно 15 000-16 000, от Благоевград едно 2000-3000 също, това са все кадърни хора и целта е малките градове да се съсипят. Нали ходим по Европа и гледаме какво правят там, във всяко малко градче има по 1-2 предприятия. Ще мине пандемията и ще видим колко работещи фирми ще останат в този град. Аз развивам от 40 г. бизнес тук и ме боли за Благоевград.

Ще ви разкажа нещо – 12 работници от централната ми фурна са в Лондон и преди няколко месеца една от жените си беше дошла във ваканция. Дойде да се видим и ми казва: „Шефе, ела в Лондон, ние сега чистим къщи, ако отвориш обект, идваме всички при теб на работа“. 12 човека са това, с тях сме работили, яли и пили по банкети заедно, доволни са били и сега ме карат да изнеса бизнеса си. Ако бях само с 10 г. по-млад, сигурно щях да го направя и да замина и аз. Хайде, моето време си отиде, но за младите хора няма нищо в града. Аз каквото съм направил, съм направил, име създал – не създал, няма значение, но не може един 120-хиляден град да се унищожи.

При мен бяха денонощно опашки, по 4-5 студенти съм имал непрекъснато на работа, а сега и ЮЗУ почти го затвориха. В университета (нали и той е държавен) от 12 000-13 000 студенти останаха 4500, които идват само за подписи и изпити и си тръгват. Проблемът е, че всички виждат какво се случва, но никой нищо не прави!

Като строяха магистралата в отсечката срещу бензиностанцията при полигона, на изхода на Благоевград, където е стопанството ми, видях, че изсипват земята от изкопите в коритото на р. Струма и тя започна да се премества към моя имот. Обадих се на „зеления телефон” на Регионалната инспекция по околна среда и водите. Дойдоха двама и започнаха да ми правят проверка дали имам вода, откъде я взимам, дали имам септични ями, какви са те, да ги видят… всичко. Аз им показвам отсреща строителите: „Вижте, изсипват земя и напълниха коритото на реката, 25 метра навлязоха в нея, при едно прииждане на водата тя ще отнесе всичко, защото навлезе с 8 метра в моя парцел“. Качиха се на колата и след малко се върнаха с отговор: „Работниците не знаят в коя фирма работят“. Така ми направиха на мен протокол от 4 страници, в който описаха, че имам всичко, и си тръгнаха. Ето така работят институциите по сигнал на гражданите! Никой не го интересува, че на фирмите е платено да извозват тази земя някъде, а те не го правят, за да си приберат парите за сметка на опасността, която създават.

Друг пример ще дам с жена ми, която работи в съда и с две дипломи за висше образование е на 630 лв. заплата. Колежката й със средно образование, с която работеха бюро до бюро, се премести със семейството си в София, където на същата длъжност получава 1800 лв.

Скоро с приятел бях до Гоце Делчев и видях, че този град все още е жив, работят много повече хора. Тенденцията обаче и там е заминалите по чужбина вместо да инвестират в домовете си тук, да изтеглят семействата си. И след 5-6 години и този град  ще стане като Благоевград.

Сегашните управляващи разделиха хората, районите, всичко. Оставиха цяла Западна България в упадък и това е тенденциозно замислено. Резултатът е налице: районът обезлюдява, а целият клас на внука ми, които сега завършват, се готвят да заминат за чужбина. Всички, с изключение на едно момче. Това е страшната истина, не пандемията!”.

Записа ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Централната баничарница е една от малкото му, които все още работят, но клиентите драстично са спаднали

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

7 Коментара

 1. Клиент

  Закуските на МИО са много по-вкусни и евтини, затова му е криво на Бакалов. Иначе, за града, е прав.

  Отговори
 2. Спасова

  Жена му нали е ресурсен учител, какъв съд, какви пет лева? Този се е вкарал в много голям филм.

  Отговори
 3. Едно към едно

  Ти защо не направи едно “малко предприятие” за полуфабрикати и да работиш независимо от сезона. Няма да те плаши миграцията, защото твоите заготовки ще се продават в София и други градове.

  Отговори
 4. Републиканец

  Цар да видиш! Продава закуски с 50% по-скъпо от другите баничари и естествено няма кой да купува от него! А-да не забравя: дъщеря му и зет му доставят сиренето и кашкавала за закуските му! На това му викат “Три в едно!”

  Отговори
 5. Ася

  Как може на този цървул да му викате царят на баничките. По просташко излъчване съм виждала.

  Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *