Какви храни не трябва да се ядат след 15.00 ч., за да не напълнеете

Диетолозите обясняват защо трябва да спазвате “екваториалното правило” и защо трябва да избягвате изброените по-долу храни следобед.

Правилото работи Ако не искате да качите излишни килограми, ще трябва да се придържате към правилното хранене. Освен това, най-добре е да сменяте менюто ежедневно, но трябва да ядете на всеки 2,5-3 часа.

И без значение кой сте: „бухал“ или „чучулига“ – правилото на екватора трябва да остане непроменено. То трябва винаги да влиза в сила в 15.00 часа. Това е линия, след която не можете да използвате определен набор от продукти, за да останете винаги във форма. Това е необходимо условие, тъй като през втората половина на деня скоростта на метаболитните процеси се забавя. Какво ще трябва да се изостави

–  От любимите ви гарнитури за следобедна закуска или вечеря: каша, ориз, тестени изделия. –

  Нежелателно е да се консумират зеленчуци, съдържащи нишесте: моркови, цвекло, картофи.

–  Колкото и да е странно, от плодове и сушени плодове, мед и сладко – захарта, която те съдържат, е враг на талията ви. Както всички сладкарски изделия, така и вие ще трябва да откажете малко парче шоколад или бонбони.

–  Трябва да внимавате с храни, които повишават инсулина: това са червено месо, мляко и сладки млечни продукти (кисело мляко, сладкиши със сирене, извара от сладко сирене, десерти, гювечи).

– Въглехидратите са необходими през първата половина на деня, обяснява диетологът, – от тях получаваме енергията, която ни е необходима, за да се чувстваме функционални. Но през втората половина на деня нямаме нужда от тях. Нямаме време да изразходваме енергия до края на деня, така че те просто добавят допълнителни сантиметри. Освен това, въглехидратите задържат течност в тялото.

Ако се събудите с подуване, спомнете си какво сте яли за вечеря. А храните, които повишават инсулина, имат способността да блокират производството на соматотропин, хормон на растежа, който пряко влияе върху процесите на изгаряне на мазнини в организма.

Какво да готвя за вечеря

Екваториалното правило не означава, че трябва да се откажете от следобедния чай или вечерята. Това са най-важните хранения. От тях зависи производството на хормона на растежа, качеството на съня и подуването сутрин.

Най-доброто за вечеря: · леки протеини – риба, морски дарове, яйца, гъби; · ястия, приготвени с добавка на растителни масла (сусамово, тиквено, маслиново) ще имат благоприятен ефект върху тялото;

·  също така във вечерното меню можете да включите авокадо, маслини, сусам, семена и ядки, зеленчуци, с изключение на нишестените, и в идеалния случай термично обработени.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *