Какво да правим, ако ни откраднат номерата на колата

Откраднаха ми предната регистрационна табела на колата. Какво да направя? Могат ли да ми издадат дубликат? Или трябва да пререгистрирам колата, което пък ще ми струва пари и така ще трябва да плащам за нещо, за което не съм виновен?

Събуждате се една сутрин и установявате, че една или пък направо двете регистрационни табели на автомобила ви липсват. В 99,99% от случаите става дума за кражба. Макар и рядко, не липсват случаи, при които пада предната табела на автомобила, собственикът сваля и задната и после отива в МВР, за да ги обяви за откраднати, разказват полицаи като случаи от практиката.

Задигането на чужди номера е нагла схема, която съществува от години.

Табелите могат да се използват за различни видове измами, обири и кражби. Най-често се използват от апашите, за да заредят без да плащат от някоя бензиностанция. Камерите записват регистрационния номер и полицията веднага се насочва към собственика, който – оказва се – също е потърпевш. По-хитрите крадци посягат на табелите на автомобили, които като цвят и модел са подобни на техните собствени коли. Така измамата се установява по-трудно.

Регистрационни номера се задигат и за много по-тежки престъпления като например за обири на банкомати, какъвто случай имаше наскоро. Затова, когато установите липсата на табела, незабавно трябва да уведомите полицията, пише marica.bg. Първата стъпка е да посетите районното управление и да пуснете заявление (жалба). Така органите на реда биват уведомени. На потърпевшия се налага след това да си плати за нови табели в КАТ.

Законодателството е категорично: При загубване или открадване на табела(и) с регистрационен номер, отговаряща(и) на българските стандарти БДС 15980 и БДС ISO 7591 или Регламент (ЕО) № 2411/98 на Съвета от 3 ноември 1998 г., те се обявяват за издирване, а превозното средство се регистрира с нов регистрационен номер. Старият регистрационен номер не се използва повторно.

Това, което ще трябва да платите отново е:

1. Заявление – 2 лв.
2. Идентификация – 6 лв.
3. Монтаж на табели:
– за мотоциклети, мотопеди, ремаркета – 2 лв. такса за монтаж + 5,87 лв. цена за табела
– за останалите превозни средства – 4 лв. такса за монтаж + 11,74 лв. цена за табели
4. Издаване на свидетелство за регистрация – 9 лв.

Отделно, по желание на заявителя, може да му се предостави за ползване регистрационен номер за автомобили както с комбинация от цифри: аа-вв; ав-ав; ав-ва, където „а“ и „в“ са различни числа от „0“ до „9“ – 30 лв.
С четири еднакви цифри – 1000 лв.
С комбинация от цифри по желание, извън случаите по горните две точки – 50 лв.
С комбинация от шест букви и/или цифри – 7000 лв. Заявяването на регистрационен номер с комбинация от шест букви и/или цифри се извършва предварително, с отделно заявление.

Услугата може да бъде заплатена по един от следните начини:
На гише в административно звено за обслужване с банкова карта
По банков път.

Имайте предвид също, че определените цени по Тарифа №4 скоро ще бъдат променени за специалните номера.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

  1. Шишо Бакшишо

    Другият начин е: Отивате в Илиенци и ви правят втори номер (дубликат) по образец на останалия. Само че ако с откраднатия направят золум, ти ще го отнесеш, че не си обявил открадването!

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *