Какво да ядете на 20, 30 и 60 години, за да сте здрави и във форма

Всяка възраст носи свойте особености, а когато говорим за тялото ни, не е нужно да си специалист, за да знаеш, че ако на 50 години се храниш със същите неща като на 20 г., със сигурност ще трябва да пробиеш още няколко дупки на колана.

Но не само килограмите са важни, а и от какво се нуждае организма ни с напредването на възрастта. Вижте как да се храните от 20 до 60 години, за да сте здрави и във форма.

След 20 години

На 20-годишна възраст метаболизмът е достатъчно бърз, но това не означава, че е полезно да се яде бърза храна и да се забрави за здравословното хранене. По-добре е да откажете торти и сладкиши или поне да сведете до минимум консумацията им, защото до 30-годишна възраст сладките могат да отслабят организма.

Препоръчително е да включите в диетата голямо количество риба и месо (с ниско съдържание на мазнини), плодове и зеленчуци, зърнени храни .

На 30 години

След 30 години трябва да се помисли за укрепване на костите поради риска от развитие на остеопороза в по-напреднала възраст. Затова трябва да обогатите диетата си с нискомаслени млечни продукти и сирене. Плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни трябва да присъстват в менюто всеки ден.

На 40 години

След 40 години се препоръчва напълно да се елиминират храни с висок гликемичен индекс (например различни сладкиши) от диетата. Не бива да се увличате по пържени храни. На тази възраст метаболизмът вече започва да се забавя и настъпва първият хормонален спад.

Полезно е да намалите общия си прием на калории. Диетата трябва да включва млечни продукти, месо и риба (за укрепване на костите), плодове и зеленчуци, храни, съдържащи мощни естествени антиоксиданти.

На 50 години

Тази възраст е придружена от настъпването на менопаузата при жените, когато производството на женския хормон естроген е значително намалено. Метаболизмът се забавя още повече, костната маса намалява и подвижността на ставите постепенно се ограничава.

Ежедневната диета трябва да включва пълнозърнести храни и млечни продукти, основни плодове, храни с омега мастни киселини и антиоксиданти, които забавят окисляването.

Над 60 години

След 60 години по-голямата част от хората са изправени пред сериозна заплаха от затлъстяване и с това рискът от сърдечно-съдови заболявания се увеличава. Трябва не само стриктно да контролирате количеството консумирани калории, но и да следите нивата на холестерола си.

Препоръчително е да замените почти всяка животинска мазнина с растителна. Диетата трябва да включва плодове, зеленчуци, месо и риба (видове с ниско съдържание на мазнини), пише Zdrave.to.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *