HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Какво е да си неработеща майка: Едно въздействащо откровение

Подобно на много други майки, един ден и на Райшел Касълбери – татуистка от Флорида – й омръзва да слуша постоянно неудобния въпрос: „Но какво правиш по цял ден?“. Ето защо тя решава да напише въздействащ текст, посветен на всички майки, които са избрали живота на домакиня, пише obekti.bg. Постът й, публикуван във Facebook, е харесан от близо 660 хил. души. Това е едно задължително четиво за всеки, който все още не знае какво правят майките по цял ден.

Райшел си представя ситуация, в която един мъж се оплаква на психолога си от „неработещата му жена“. „Съпругата ми не ходи на работа. Съпругата ми не ходи на работа!!! Разговор между съпруг (С) и психолог (П): П: Как изкарвате прехраната си, г-н Роджърс? С: Счетоводител в банка съм. П: А вашата съпруга? С: Тя не ходи на работа. Домакиня е. П: Кой приготвя закуската за вашето семейство? С: Съпругата ми, тъй като не ходи на работа. П: По кое време става сутринта? С: Става рано, тъй като всичко трябва да е организирано. Приготвя обяда на децата, уверява се, че са облечени добре и сресани хубаво, че са закусили и измили зъбите си, че са взели всички необходими училищни принадлежности. Буди бебето, сменя пелените и дрешките му. Кърми го и приготвя още нещо дребно за хапване. А това е само през сутринта. Ето какво прави неговата съпруга, докато той е на работа. П: Как децата ви стигат до училището? С: Съпругата ми ги води, тъй като тя не ходи на работа.

П: След като ги заведе на училище, какво прави? С: Обикновено й отнема много време да измисли нещо, което да прави, докато е навън, за да не й се налага да монтира и демонтира детските столчета много пъти. Като например да плати сметките или да мине през супермаркета. Понякога забравя нещо и се налага да се върне, докато бебето е в ръцете й. Щом се прибере вкъщи, храни бебето, сменя пелените му и го приготвя за лягане. Почиства кухнята и след това се захваща с прането и почистването на дома. Нали знаете, защото не работи. Докато умореният г-н Роджърс си почива, неговата съпруга продължава да върши онова, което според него не е истинска работа. П: Вечер, след като се приберете от работа, какво правите? С: Почивам си разбира се, Уморен съм след цял ден работа в банката.

П: А какво прави съпругата ви вечер? С: Приготвя вечерята, сервира я на мен и децата, мие чиниите, отново подрежда из къщата, уверява се, че кучето е прибрано и че всички остатъци от вечерята са в хладилника. След като помогне на децата с домашните, ги приготвя за лягане. Облича ги в пижамките им, а бебето – в чисти пелени. Дава му топло мляко. Проверява дали всички са си измили зъбите. Когато си легне, се буди често, за да кърми и да смени пелените на бебето, ако е необходимо, докато ние почиваме. Защото на нея не й се налага да става рано за работа. Това е ежедневието на много жени по цял свят. Започва рано сутринта и приключва в късните часове през нощта. На това ли му се казва „не ходи на работа“?! За да си домакиня, не е нужно да имаш диплома, но тази работа е ключова за семейството!

Уважавайте и ценете съпругата си, майка си, баба си, леля си, сестра си…. Защото тази тяхна саможертва е безценна! Касълбери завършва своя пост с поема, посветена на всички професии на майките: „Някой я попита… Вие работеща жена ли сте или просто „домакиня?“ Тя отвърна: Работя като съпруга у дома по 24 часа на ден… Аз съм майка, Аз съм жена, Аз съм дъщеря, Аз съм будилник, Аз съм готвачката, Аз съм прислужницата, Аз съм учител, Аз съм барман, Аз съм детегледачка, Аз съм медицинска сестра, Аз съм наемен работник, Аз съм секретарката, Аз съм съветник, Аз съм утешител, Аз нямам отпуска, Аз нямам болничен, Аз нямам почивен ден, Работя ден и нощ, На смяна съм по всяко време, Не получавам заплата и… Въпреки това често чувам фразата „Но какво правиш по цял ден?“

Посветено на всички жени, които дават живота си за благото на своите семейства. Жената е като солта: нейното присъствие не се помни, но отсъствието й оставя всичко без вкус. Споделете с всички красиви дами в живота си.“

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *