Какво е киберпрестъпление

Киберпрестъплението е директното проявление на ширещата се киберпрестъпност, която има най-различни проявление. Затова самото престъпление трябва да се разглежда като производно на процеси, които се случват в съвременния свят. Това което можете да си позволите като защита е, професионална компания по компютърна сигурност или експерт IT сигурност. Тяхната превантивна намеса може да ви избави от проблеми причинени от злонамерени хакери.

Киберпрестъпността е умишлена дейност и е насочена атака срещу компютър, компютърна система, система зависеща от дигитално управление, мрежа от компютри, с цел извършване на дейности отвъд законовата рамка: кражба на данни, кражба на самоличност, унищожаване на информация, изнудване, зарибяване; кражби на цели фирми и корпоративни данни или към злонамерена вреда над интелектуална собственост.

Киберпрестъпността се случва заради възможността да ползваме ежесекундно в Интернет и да изпълняваме милиони операции, които са свързани с бизнес, прехвърляне на финанси, обмяна на документи и какво ли още не. Още една възможност за развитие на нетрадиционни практики в киберпрестъпността се случи и заради развитието на  „Интернет на нещата”.

Киберпрестъпността непрекъснато се развива. Повечето хора са запознати с хакерството – термин, който отдавна се използва за описване на „пробиване и навлизане“ в цифровото пространство. Получаването на достъп до вашите системи и данни е само първата стъпка за киберпрестъпниците и е важно да запомните, че всяка организация и всеки човек могат да бъдат хакнати. Примерите са много, а дори видяхме как и в България цели държавни институции бяха атакувани с ужасни последствия за редовите граждани. 

Кибепрестъплението е целенасочен акт, а киберпрестъпността е самият феномен. След като защитата на личните данни или на бизнеса бъде нарушена, може да последва измама със самоличност, кражба на поверителни записи и чувствителни данни. Киберпрестъпниците използват своите инструменти и ресурси, за да експлоатират слабостите в самите компютърни системи и мрежи. За съжаление техните инструменти се развиват, а слабостите в системи също не са малко. Без значение от целта на атаката, цената винаги е загуба на пари на дългосрочна основа. Защитете се чрез компания за киберсигурност.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *